Volledig scherm
De nieuwe overkapping. © Bureau Franken uit Eindhoven.

Nieuwe rolpaden én glazen overkappingen: ellendige Heuvel-stalling na 22 jaar op de schop

Vrij 9 feb: Een verdwaald frietvorkje kan de rolpaden van de fietsenstalling op de Tilburgse Heuvel al lamleggen. Daar moet een eind aan komen: de stalling krijgt moderne rolpaden en overkappingen. 

door Bas Vermeer

De Heuvelse fietsenstalling krijgt twee nieuwe rolpaden, een roltrap en twee glazen overkappingen. Die overkappingen beschermen alle bewegende delen - en fietsers - tegen weer en wind. Voor de ingreep schat het college van B en W ruim een miljoen euro nodig te hebben.

Troep stapnacht

,,De fietsenkelder op de Heuvel wordt erg goed gebruikt, maar de rolpaden zijn toe aan een upgrade', aldus wethouder Hans Kokke. ,,Ze hebben geen enkele bescherming tegen regen of sneeuw en door al dat extra vocht staan de paden regelmatig stil. De nieuwe glazen overkappingen zijn niet alleen echte eyecatchers, ze zorgen ook voor noodzakelijke beschutting en dus minder storingen."

Het huidige systeem is al 22 jaar oud en vaak buiten dienst. Gebruikers en naburige ondernemers vinden het een 'ellendig ding', ook de medewerkers van de stalling krijgen er een punthoofd van. 

Troep van stapnachten - een plastic vorkje of bekertje - kan al fataal zijn voor de rolpaden. Wie in het binnenwerk van de paden kijkt, stuit op één grote bende. Braaksel, duivenpoep en afgekloven kippenpootjes. Vooral rond evenementen valt er veel troep naar binnen.

Vier maanden

De verbouwing van de fietsenstalling start na de kermis en duurt maximaal vier maanden, aldus de gemeente. De fietsenstalling is tijdens de werkzaamheden op diverse momenten gesloten. Er komt een tijdelijke (beheerde) fietsenstalling op het parkeerterrein bij het tankstation aan de Spoorlaan. 

De kosten voor de aanpassingen aan de fietsenstalling en de tijdelijke stalling bedragen ruim 1 miljoen euro. Eind deze maand buigt de commissie Bestuur zich over het voorstel.  

Volledig scherm
Ontwerp voor overkapping, op de glaswanden komen pictogrammen van het Tilburgs lettertype TilburgsAns. © Bureau Franken uit Eindhoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement