Volledig scherm
Justyna in haar winkel aan de Telefoonstraat.

Nieuwkomer Telefoonstraat: Poolse droom nu Tilburgse werkelijkheid

Di 3 nov: Een vrolijke wervelwind trekt door het nieuwe winkeltje By Polka Boutique aan de Telefoonstraat. Goedlachs, een beetje hyper voor het interview, maar eigenaresse Justyna Duda (26) straalt vooral enthousiasme uit.

door Bas Vermeer

Geen wonder: aan de Telefoonstraat wordt een droom werkelijkheid. Duda en haar man stampten een Poolse modewinkel uit de grond. "Pittig, zo zonder hulp van vrienden en familie", vertelt ze. "We hebben zelf alles ingericht en zijn tevreden over het resultaat, de familie is trots op ons." Het is een kleurrijke winkel, gevuld met het werk van een vijf Poolse designers.

Inspiratie
Het verschil tussen de Nederlandse en Poolse mode? "In Polen zie ik meer elegantie op straat. Meer jurken en rokken." Daarnaast werkt ze alleen met het beste materiaal (volgend jaar hoopt ze ook zelf kleding te ontwerpen). "Aan die spullen uit China heb je niets."
Duda reist om de zoveel tijd naar haar thuisland af om inspiratie op te doen en nieuwe mode te vinden.

Ze houdt van Tilburg: de mensen en sfeer. "Als je vriendelijk tegen de mensen bent, krijg je dat dubbel terug. En ik vind het mooi om de creatieve kant van Polen te laten zien. Veel mensen associëren ons nog met werk in magazijnen." Op loopafstand zit het nieuwe Poolse eetcafé Sami Swoi, eveneens een manier om dat beeld te doorbreken, vertelt ze.

Literatuur
Duda woont sinds drie jaar in Tilburg, reisde haar Grote Liefde achterna. Geboren in een stad onder de rook van Krakow studeerde ze Poolse literatuur aan de universiteit, werkte daarna bij een bank. "Maar in mijn hart en ziel was ik altijd met mode bezig. Met de grote ketens als H&M en Zara heb ik niets, te onpersoonlijk."

De winkel is allerminst alleen voor de Poolse inwoners van Tilburg. "Zaterdag en zondag was ik voor het eerst open, ik was geschokt hoeveel Nederlandse vrouwen hier al kwamen kijken. En het mooie is dat zij ook veel verstand hebben van kwaliteitsmateriaal."

De winkel aan de Telefoonstraat 39 is van dinsdag tot en met zondag geopend.

Volledig scherm
De winkel aan de Telefoonstraat