Volledig scherm
Het pand waar Velerlei zich vestigt.

Nieuwkomer: Velerlei strijkt neer in het dwaalgebied

Do 13 okt: Biologische thee in een hip blikje met daar een gerecyclede theepot bij. Kinderkleding van 100 procent katoen, 'geen overproductie'. Biologisch wasmiddel, horloges van bamboe maar ook een 'business centre' voor zzp'ers.

door Bas Vermeer

Je kunt er iets drinken (koffie en thee), er is een plantenasiel én plaats voor kleine winkels binnen de winkelruimte.

Het is nogal een lijst waar de initiatiefnemers van Velerlei mee op de proppen komen. Eind deze maand openen ze een winkel in het prominente Nieuwlandstraat-pand, waar eerder Solidd en Pure Wood gevestigd waren.

Maatschappelijk
"Verantwoord, maatschappelijk en bewogen zijn de kernwoorden", vertelt Nanneke Mulder. Velerlei heeft - als 'hippe kringloopwinkel met lifestyle spulletjes en kleding' - een vestiging aan het Paletplein. "In de werkplaats daar werken we bijvoorbeeld samen met mensen van Prospects - werknemers met een arbeidshandicap - maar ook met de reclassering."

Velerlei bestaat sinds 2013 en betrok medio vorig jaar de vestiging aan het Paletplein. Nu is het tijd om in het dwaalgebied de vleugels verder uit te slaan.

Dwaalgebied
"We zijn heel lang op zoek geweest naar een pand", zegt Mulder. Eigenlijk wilden de ondernemers een lang leegstaande locatie tijdelijk betrekken - om die zogezegd te recyclen - maar uiteindelijk koos Velerlei toch voor vaste stek in de binnenstad. "Dat is duidelijker voor de mensen waarmee we werken, daarnaast past het gebied heel goed bij ons."

Het pand stond ruim een jaar leeg. Eerst was Solidd (één van de grotere kledingzaken van de binnenstad) er vijf jaar gevestigd. Daarna nam Pure Wood het over, maar dat bedrijf werd failliet verklaard en sloot na een jaar de deuren.