Volledig scherm
De Refter aan de Nieuwlandstraat. Foto BeeldWerkt

Nieuwlandstraat: Oudgediende De Refter 'gaat het rustiger aan doen'

Do 1 dec: De bekende winkel De Refter in het dwaalgebied wordt gehalveerd. Met de 15.000 boeken, meubels, curiosa en devotionalia wordt het een ‘beetje inschikken’.

door Bas Vermeer

„Maar dat gaat wel lukken”, glimlacht Nill Kolen van De Refter. Sterker nog: zelfs al verliest De Refter de helft van de winkelruimte, pa Kolen wil er straks nog een paar extra boekenkasten kwijt.

Rustiger aan
De winkel - de Refter handelt in spullen uit het ‘Rijke Roomsche Leven’ - bestond altijd uit twee panden: Nieuwlandstraat 23 en 25.

Nu de ouders van Nill al een tijdje officieel gepensioneerd zijn en het wat rustiger aan willen doen, gaan ze van de ruimte op nummer 23 een nieuwe winkel maken voor een andere huurder. Nill zelf heeft namelijk al genoeg om handen met het uitbaten van bed & breakfast Loft 013, vertelt ‘ie.

Het pand krijgt een nieuwe ingang en begin volgend jaar moet nummer 23 een op zichzelf staande winkel zijn. Naar een huurder wordt gezocht. „Iemand met een concept dat bij het dwaalgebied past.”

Topsegment
De ondernemers spreken zelf van een ‘update’ van De Refter. Ja, de ruimte wordt door de reorganisatie kleiner, maar na 40 jaar bestaan - dat vieren ze dit jaar - is het tijd voor enkele aanpassingen. „We gaan ons meer op kwaliteit richten”, vertelt Nill.

Bij De Refter - synoniem voor de eetzaal in het klooster - handelen ze al in het topsegment van de tweedehands spullen. Het overgrote merendeel wat er bij De Refter in de winkel en magazijn staat, is inboedel geweest van kloosters in Nederland en België.

Babyboomers
„De markt wordt nu overspoeld met spullen van de babyboomers”, vertelt Nill. „Die gaan kleiner wonen of naar het verzorgingshuis. De kringloop blijft de kringloop, maar wat ze aanbieden is hoogwaardiger dan vroeger. Als de onderkant van de markt omhoog kruipt, moet je daar op reageren. Dus willen we qua kwaliteit nog hoger mikken.”

De verbouwing gaat twee á drie maanden duren. Begin volgend jaar gaat de nieuwe winkelruimte open.