Volledig scherm
Het busstation

Nog 1,5 jaar leeg, maar nieuw busstation Spoorzone is 'prima skeelerplek'

Ma 8 aug: Het lijkt een zinloze exercitie: een groot busstation aanleggen terwijl je nog bijna 1,5 jaar op de eerste bus moet wachten. Maar ach, tenminste twee Tilburgers hebben al plezier van het net voltooide station.

door Bas Vermeer

Op maandagmiddag suist de 6-jarige Wijmke Hermans over het asfalt. Nog ietwat wankel, maar dat is zo te zien slechts een kwestie van tijd. Vader Pascal Hermans: "Het is de derde keer dat ze de skeelers onderbindt. Hiervoor rolschaatste ze, dus het is nog even wennen." De twee zagen het verse asfalt aan de Burgemeester Brokxlaan en dachten: buitenkansje.

December 2017
Dat is het ook. Een zee asfalt in de Spoorzone, recent opgeleverd en piekfijn in orde. Met verkeerslichten die er al staan (maar nog niet werken) en perrons voor de reizigers. Het werk aan het nieuwe, grote busstation van het centrum van de stad is net afgerond. Alleen ontbreken de bussen: die laten nog tot december volgend jaar op zich wachten.

Het Spoorzone-station is namelijk een tijdelijk station waar al het busvervoer van het centraal station naartoe wordt verplaatst. Zo kan het busstation aan de Spoorlaan samen met appartementencomplex Tilburion worden gesloopt voor een herinrichting.

Maar het plan voor het nieuwe – en definitieve – busstation aan de Spoorlaan liep vertraging op. Dat terwijl het sein al wel op groen stond voor de aanleg van de tijdelijke voorziening. En dus is die al af, maar hoeft er nog helemaal niet verhuisd te worden.

Invulling onbekend
Weggegooid geld? Volgens de gemeente niet. Op dezelfde plek lag voorheen een strook verwaarloosd groen waar nogal veel afval werd achtergelaten. Mettertijd is dat tijdelijke busstation toch nodig. Wel wil de gemeente kijken of er in de tussentijd een andere invulling mogelijk is. Als parkeergelegenheid bijvoorbeeld. Maar over die invulling is de gemeente zich nog aan het beraden, zo laat een woordvoerder maandag weten.

Wel, die invulling hebben dochter en vader Hermans al gevonden. En als we dan toch bezig zijn: die grauwe muur naast de spoorlijn- waar al tags op staan - is die niet te gebruiken door graffiti-artiesten? In de stad zijn er te weinig plekken waar jonge artiesten hun gang mogen gaan, zo werd eerder al betoogt door Bartkira-artiest Erik Veldmeijer.

Volledig scherm
Pascal en Wijmke Hermans
Volledig scherm
Skeeleren over het asfalt van het nieuwe busstation