Volledig scherm
De Lollipop op zaterdagavond, link Rene van Gorp - Jansen

Noodzaak van gaycafé is verdwenen

Ma 5 jan: In iets meer dan een jaar tijd sloten de twee bekendste gaycafé's van de stad de deuren.

In november 2013 viel het doek voor De Popcorn aan de Paleisring, de bakermat van het bekendste evenement van Tilburg: Roze Maandag. Eind januari gaat ook het gaycafé De Lollipop een paar deuren verderop dicht, zo maakten de uitbaters vorige week bekend.

Zonde
In Tilburg wordt de spoeling zonder De Popcorn en De Lollipop dun. Het laatste bastion van de gayscene is de Stadhuisstraat, waar café Peanuts en De Wijn zitten. Zeggen de sluitingen iets over de acceptatie van homoseksualiteit? Dat 'aparte' café's overbodig zijn?

"Het is zonde", zegt Naud van de Wijngaart (32), voorzitter van Roze Maandag, "voor onze doelgroep dacht je bij Tilburg aan drie dingen: De Popcorn, De Lollipop en Roze Maandag." Er zijn steeds minder homokroegen in Brabant, signaleert hij. "Vroeger moest je op een gesloten deur aankloppen en keek de portier wie er voor de deur stond. Met de jaren werd de houding naar buiten toe opener, speelde het zich - net als met Roze Maandag - meer buiten die dichte deur af. Het is steeds meer geaccepteerd."

Roze Maandag
Hoe anders was dat in 1985 - de tijd dat de homohoreca nog in een verdomhoekje zat. Toen was De Popcorn al spraakmakend door de open houding.. Het was de tijd van 'de deur en gordijnen dicht'. De twee horecauitbaters vonden dat onzin en besloten om de emancipatie en acceptatie van homo's te bevorderen.
Hoe? Er werd gewoon een terras voor de deur gezet.

Roze Maandag ontstond er als 'een lolletje' op een maandagochtend in 1990. Een redacteur van de Gay Krant wilde de lethargie van een zomerse dag doorbreken. Hij wist dat zijn hoofdredacteur Henk Krol op het balkon van zijn ouders zat, met uitzicht op de Tilburgse kermis. Hij zette de kermis als agendapunt op de teletekstpagina. Nog diezelfde dag trokken enkele honderden homo's naar Tilburg.

Hetero's
En nog altijd weet de doelgroep de café's te vinden, dat niet alleen: ook veel hetero's meren er aan. De laatste tijd is bijna de helft van de bezoekers hetero, schat de eigenaar van De Lollipop.

Een van de trouwste bezoekers op zaterdagavond ongetwijfeld Nikita van Beers. De 28-jarige Bossche verhuisde een paar jaar geleden zelfs speciaal voor het café naar Tilburg. "Ik denk dat ik de enige hetero van Tilburg ben die nog nooit in een hetero-café is geweest", vertelt ze aan de bar. "Hier kan je veel lekkerder jezelf zijn. Als ik straks zin heb om op de bar te gaan liggen, kijkt niemand daar raar van op. Dat vindt iedereen prima. Het is echt een huiskamer waar mensen zich thuis voelen."
Van Beers komt inmiddels zo vaak in het café dat ze er regelmatig helpt achter de bar. De naderende sluiting van de kroeg valt haar zwaar. "Ik heb straks geen idee wat ik met al m'n vrije tijd moet doen."

Iets verderop in de zaak zit een grote groep marktkoopmannen en -vrouwen. Allemaal hartstikke hetero, verzekeren ze. Maar dat weerhoudt hen er niet van om elke zaterdag na de markt een paar borreltjes te drinken in een gaycafé. "We zitten hier graag vanwege de leuke sfeer. Dat het dan toevallig een homobar is, maakt niemand wat uit", zegt Joni Swaans uit Goirle.
Het gezelschap baalt er dan ook van dat de tent binnenkort de deuren gaat sluit. "Dat kunnen we helaas niet tegenhouden, maar voor ons wordt het wel even wennen. Op zoek naar een ander café."

Internet
Ook op andere plaatsen in het land vallen er gaycafé's om, vertelt De Lollipop-exploitant Rene van Gorp-Jansen: "Wij, de homo's bedoel ik dan, willen steeds meer geaccepteerd worden. Dat zie je ook terug in het gewone uitgaansleven, het stappen in normale kroegen. Vroeger ging je ook naar een gaycafé om daar gelijkgestemden te ontmoeten, nu heb je internet of dating-apps."

Zo zijn er Grindr en Brenda, apps voor homomannen en lesbische vrouwen. Binnen een mum van tijd zien ze tientallen profielen van mensen in de omgeving.
Gayhoreca heeft door internet en apps niet echt toekomst meer, stelt ondernemer Martijn van der Weijden (36). Hij bezocht De Popcorn sinds zijn achttiende. "Maar nu is het geen noodzaak meer. Voor de jeugd van tegenwoordig is het veel makkelijker om elkaar te ontmoeten, jongeren hebben geen gaycafé meer nodig."

Desondanks zijn voor Oisterwijker Rob van Tilburg de kroegen niet passé.
"Als ik met mijn vriend uitga, vind ik het prettig om hem ook af en toe even vast te pakken en niet tegelijkertijd te verworden tot een bezienswaardigheid. Want ook al is homoseksualiteit steeds meer geaccepteerd, het blijft toch anders en daarmee trekt het gewoon aandacht. Dat neem ik niemand kwalijk maar het is niet altijd prettig als je op stap bent."