Volledig scherm
Öhne Umlaut

Öhne Umlaut: 'Duitse' disco-koning

Do 21 jan: Hij wil eigenlijk de wereld veroveren met zijn Nederlandstalige band Beroerte. Daar ligt zijn hart, bij die stevige, sombere, zelfgeschreven nummers. Maar het succes van Mat van Berkel (20) als frontman van Beroerte, ligt ver achter op dat van zijn vrolijke alter ego Öhne Umlaut. Met die act is hij een hit in het uitgaansleven.

door Joost Goutziers

Öhne Umlaut zingt in het Duits en als hij Engels met zijn fans praat, dan is dat met een Duits accent. De zanger staat achter een synthesizer, op de achtergrond bewegen drie dansers.

Simpel, sullig, vooral komisch bedoeld, met een sportbroekje aan en een zweetbandje om het hoofd. De stijl? „Noem het maar disco.”

In maart staat Öhne Umlaut op de afterparty van het Boekenbal voor Lezers in Nijmegen. In Tilburg maakte hij naam bij café Extase, Cul de Sac, Incubate en swingfeest LOOS in 013.

Luftballons
Nee, er zit geen afgewogen businessplan achter de act van deze pabostudent. „Mijn gitaarleraar vroeg me een discosong te maken met een Duitstalige tekst. Op een site vond ik een gedicht en daar heb ik muziek bij gemaakt. Ik heb Nicht gesagt ingezongen en online gezet. Een vriend van me pikte dat op, hij informeerde Incubate en tijdens dat festival verzorgde ik de preparty en steeds de afsluiting in Extase. Het begon als een grap, maar inmiddels hebben we een act van een halfuur. Welke nummers? Een Duitse vertaling van What is love van Haddaway en 99 Luftballons van Nena. Ik heb een nummer of acht, ook eigen materiaal.”

Luchtiger
De Duitstalige teksten die hij schrijft zijn grammaticaal redelijk in orde, zo zegt hij zelf. Een goede vriend is Duitser en die leest ze na. „Het moet geloofwaardig zijn. Ik had een keer Duitsers in de zaal en die vroegen na een optreden of ik uit Oostenrijk kwam, vanwege mijn accent. Tussen de nummers door praat ik Engels, bewust, want niet iedereen verstaat Duits.”

Die vrolijke Öhne Umlaut staat haaks op het repertoire van Beroerte, de band van hem en maten Jimmi en Luk. „Ik schrijf de teksten en de rifs. De nummers zijn erg persoonlijk, er zit veel boosheid en frustratie in. Zo hebben we een nummer Multipla, dat gaat over dood en ongelukkig zijn.” Dan is Öhne Umlaut luchtiger.

Tilburg kende eerder al een Duitstalige act. Een mysterieuze dj Hein (0) draaide nummers van Heino, schlagers én ranzige Duitse pornomuziek. Wie Hein (o) werkelijk was, daar werd mistig over gedaan, maar alom werd aangenomen dat Joost Heijthuijsen, oud-directeur van Incubate, die dj was.


Öhne Umlaut in actie & Beroerte: