Volledig scherm
Parkeren in de Stationsstraat

Onbewaakte stalling station Tilburg slibt dicht

Ma 29 sept: Op maandagochtend in de spits valt er aardig wat chagrijn te bespeuren in de onbewaakte fietsenstalling van centraal station Tilburg.

door Bas Vermeer

Ternauwernood een trein halen combineert slecht met het van rek naar rek sjokken in de (bijna tevergeefse) zoektocht naar ruimte om het ijzeren ros te stallen.

De onbewaakte stalling staat namelijk tot aan de nok toe vol, achterin worden de fietsen daarom tegen het hek aan gezet. De afdeling fietsbeheer van het station moet die eigenlijk verwijderen, maar ziet het illegaal stallen maar even door de vingers.

Weesfietsen
Bij de gemeente zijn ze op de hoogte van de drukte. Daar vermoeden ze dat het komt doordat het nieuwe studiejaar bij de hogescholen en universiteit is begonnen. Studenten die hier niet meer studeren (afgestudeerd of gestopt) laten hun barrels in de rekken achter. "Dit zien we vaker rond september en oktober", aldus een woordvoerder, "de weesfietsen worden binnenkort geruimd."

Uitbreiding
Een uitbreiding van het aantal plaatsen in de stalling is nog niet aan de orde. Medio volgend jaar - als het werk aan de nieuwe passage af is - krijgt de noordzijde van het station een stalling. Voor een eventueel ondergrondse fietsenkelder onder het nieuwe plein heeft de nieuwe coalitie 1,5 miljoen euro uitgetrokken.

Ondertussen worden er drie varianten voor stallingen onderzocht. Zo wil de NS dat mensen de eerste 24 uur de fiets kunnen stallen in alle stallingen.

Stationsstraat
In de Stationsstraat is het ondertussen armoe troef (zie foto 2), maar goed: was het ooit anders? Vorig jaar september plofte nog een ronkend persbericht in de bus: de aanpak van de overlast daar zou succesvol zijn. Het leek echter meer op een verschuiving van chaos naar een gestructureerde bende.
En een jaar later zijn er nog altijd dezelfde taferelen.

Misschien valt het probleem aan de Stationsstraat gewoonweg niet op te lossen. Deels ligt het aan de ruimte en de locatie van de onbewaakte fietsenstalling (toch een trap op), maar ook is de gemiddelde Nederlandse fietsers koppig. 'Als er ergens plaats is, parkeren.'
En de kans dat het vehikel door de fietsafhandelcentrale AFAC wordt opgeladen is te verwaarlozen.

Om met een positieve noot te eindigen: u had ook in Den Bosch kunnen wonen.

Volledig scherm
Station Tilburg op maandagochtend: buiten de rekken parkeren mag niet, maar wordt even door de vingers gezien.