Volledig scherm
Waterpest in de haven. Foto Jan van Eijndhoven

Onderwaterjungle Piushaven: ‘Dit is heel slechte reclame voor Tilburg’

Woe 29 juni: „Het klinkt lullig, maar dit is dus heel slechte reclame voor Tilburg.” De Groningse schipper Egbert Hammingh (68) vaart van kindsaf aan. „Deze mate van waterpest heb ik nog nooit gezien. Een paar dagen geleden moest een Belgische buur het door een duiker van de schroef laten halen. Anders kon hij hier niet weg.”

door Bas Vermeer

Het recreantendeel van de Piushaven is het best te vergelijken met een camping. Je hoeft alleen de campers door boten te vervangen. Maar de gasten blijven weg omdat de standplaatsen overwoekerd worden door een onderwaterjungle die uit Canadese waterpest bestaat.

Mijden
Niet alleen schippers mijden de haven, ook Stichting Thuishaven Tilburg laat de haven voorlopig links liggen. „Je loopt met de bootjes schade op als je nu gaat varen”, zegt John La Haye van de stichting.

De waterpest is een onderwaterplant die ook in aquariums is te vinden. Het plantje (oorspronkelijk uit Noord-Amerika) staat op de zwarte lijst van soorten die het milieu zwaar belasten. La Haye: „De waterpest zit er al een jaar of drie, maar het was nog nooit zó erg.” De plant is een exoot, vermoedelijk heeft iemand (of meerdere iemanden) zijn aquarium in de haven geleegd. „In de haven leven ook drie grote schildpadden, die horen hier niet.”

Schipperswereldje
Het schipperswereldje is klein, onderweg krijg je te horen welke havens je beter kunt mijden. „En hier ligt te veel vuil”, zegt de Belgische schipper Wilfried Verheecke (70) over de waterpest. „We hebben eenmaal eerder dezelfde situatie meegemaakt met waterpest, dat was in Frankrijk. Toen moesten we een andere boot wegslepen. En in Turnhout ligt de haven er op dit moment ook zo bij. Maar naar mijn weten zijn dat de enige twee havens in Nederland en België met heel veel waterpest.”

De gemeente beaamt dat er veel Canadese waterpest is ‘door de zachte winter’. „Over twee weken maaien we weer”, aldus een woordvoerder. Dat gebeurt met een speciale maaiboot. „En vooraf pakken we de probleemplekken aan.”

Volgens La Haye is dat maaien de laatste keer niet goed gebeurd, Emmeringh wijst erop dat – ‘en ja, dat klinkt raar’ – het water te helder is. „Het licht dringt door tot op de bodem en daardoor groeien die planten zo snel.” Zijn voorstel: „Verdiep de haven met een halve meter. Anders blijf je hier maaien.”