Volledig scherm
Dennis Santegoets op de Korte Heuvel. © Joris Buijs/BeeldWerkt

Op één nier over de finishlijn van de Tilburgse marathon

Woe 15 mrt: 'Dan mag Daan mijn nier hebben'. Die zin was eruit voor Dennis Santegoets er erg in had. ,,Mijn vrouw keek me zo aan van: 'meen je dat nou?"

door Bas Vermeer

Redelijk laconiek vertelt Dennis Santegoets over het afstaan van zijn nier. De Goirlenaar lacht: ,,Ik kan er ook niets anders van maken, zo ging het." 

Hij zit op het terras aan de Korte Heuvel, over een paar maanden dendert de 44-jarige er over het plaveisel tijdens de marathon van Tilburg. Om geld voor de Nierstichting op te halen, de teller staat op 2.400 euro. Maar ook om te laten zien dat hij met één nier alles nog kan.

Donatie
De politieman stond in oktober een nier af aan Daan, een collega van zijn vrouw. ,,Hij heeft al heel lang suikerziekte het ging steeds slechter. Ik kende hem alleen van het jaarlijkse personeelsfeest, maar hoorde dat hij altijd voor iedereen klaar staat." 

Santegoets was al heel lang donor, maar wist niet dat je 'bij leven' al organen kon afstaan. ,,In eerste instantie wilde Daans vrouw haar nier aan hem geven, ze kreeg te horen dat er geen match was. Heel triest natuurlijk." 

Toen bood Santegoets, nogal spontaan dus, de zijne aan.

Wachtlijst
Daan had in theorie natuurlijk liever een nier van een overledene, vertelt de hardloper. ,,Om schuldgevoel te voorkomen. Maar ja, de wachtlijst voor een nieuwe nier is heel erg lang. Hij stond nog lang niet bovenaan."

In september zakten de nierfuncties van Daan zodanig dat er niet meer op een nier van een dode donor kon worden gewacht. ,,Onder de 25 procent nierfunctie krijg je klachten, onder de 10 moet je transplanteren of aan de dialyse. Dat laatste brengt ook weer gevaren met zich mee. Daan was van 13 naar 11 procent gezakt. Hij had het voortdurend koud, overal jeuk."

De voorbereidingen voor de transplantatie begonnen: intakes, keuringen, uitleg, twee weken bedenktijd van het ziekenhuis. Of ie met één nier nog wel een marathon kon lopen, vroeg Santegoets - gepassioneerd hardloper - de arts. Drie maanden na de operatie alweer, luidde het antwoord.

Schoonvader
Goed, zijn moeder was niet blij, de kinderen vonden het spannend, maar de transplantatie lukte. ,,Anders was het natuurlijk een drama." Santegoets kon zes weken niks. 

Het herstel duurde uiteindelijk drie maanden, maar daar werd zijn baas voor gecompenseerd. En als er iets gebeurt met zijn overgebleven nier, staat hij bovenaan de lijst voor een nieuwe. ,,Een soort wisselgeld van de overheid." Het blijft een risico, beaamt hij. ,,Maar mijn schoonvader overtuigde mij. Hij werd geboren met één nier, wordt zeventig dit jaar en heeft altijd volop geleefd."

En wonder boven wonder: vers uit het ziekenhuis kreeg hij te horen dat er voor het eerst een marathon in Tilburg zou worden gehouden. ,,Over toeval gesproken." 

Daan is bijna fulltime weer aan het werk, sport en voelt zich super. Maar samen die marathon rennen, zit er niet in. Santegoets lacht: ,,Daan is van nature niet zo'n loper, maar hij staat wel aan de finish met een vlag."

Opinie