Volledig scherm
Michelle en Giel van restaurant RAK. © Jan van Eijndhoven

Op Piushaven 'drijvend' restaurant RAK open: 'Echt een gave stap'

Do 12 okt: Een paar meter van de bar duikt een meerkoetje onder water, op de middenpier zeult een jongen met zijn vishengel rond. En restaurant RAK zelf lijkt op het water van de Piushaven te drijven. 

door Bas Vermeer

Dat is slechts schijn: het paviljoen waarin RAK gevestigd is, staat stevig op de middenpier. Het nieuwe restaurant is vanavond voor het eerst voor het publiek open. 

De sterkste troef is bij binnenkomst meteen duidelijk. Het rimpelende oppervlak van de haven ligt zowat bij de eters aan de voeten. 

Uitdaging 

RAK zit in het kersverse 'ontvangstpaviljoen' op de middenpier. Vanaf het dak van het paviljoen - ontworpen door The Cloud Collective, bekend van de Willem II-passage  - kijken mensen op het water uit. Iedereen die wil, kan de trap naar boven nemen.

Onderin zit het restaurant, waarvan de inrichting mooi is zonder deftig te zijn. ,,Kennis en kunde zijn belangrijk, maar het moet vooral gezellig zijn", zegt Michelle van Dooren (25). Samen met partner Giel van Schaaijk (36) is ze de drijvende kracht achter RAK. 

Het restaurant heeft plaats voor zo'n 60 gasten, buiten komt deze winter een tijdelijk terras te staan. In het voorjaar wordt het vervangen door een permanent terras met verwarming. De kaart is internationaal: van vegetarische truffelpasta, Black Angus ribeye tot aan lemon pie en Schotse zalm. Lunchen kan ook. RAK gaat iedere dag, zeven dagen per week, rond 11.30 uur open. 

'Superplek'

Michelle en Giel wonen sinds december vorig jaar weer in Tilburg, vlak om de hoek van hun restaurant. Al is dat toeval. ,,We waren al een tijdje op zoek naar een superplek in Tilburg, Giel komt hier vandaan. Rond carnaval, we woonden hier toen al, kwamen we deze locatie op het spoor." 

Tot juni bestierden ze het Drunense restaurant Vandrunen, maar het werd tijd voor een grotere uitdaging. Op naar de stad: jonger publiek, de mogelijkheid om hard te werken. ,,Voor ons is dit echt een hele gave stap."

Volledig scherm
Zicht vanuit RAK op de nieuwe 'lounge-trap' van de haven. © Jan van Eijndhoven

Blogs