Volledig scherm
Tweede afgescheurde tak binnen één week. Foto Rob Michielsen

Oude Markt: Nieuwe bomen, nieuwe bodem, toch een probleem

Woe 13 mei: Onder de bestrating van de Oude Markt werd een ingenieus systeem aangelegd, zodat de vijf vervangers van de recent weggehaalde (en stervende) lindebomen het langer uithouden. Maar in het kielzog van de nieuwkomers volgt een ander probleem.

door Bas Vermeer

Kleine terugblik: medio maart werden de zieltogende lindebomen aan de Oude Markt vervangen. Na tien jaar dienst begonnen de bomen al aan hun zwanenzang. De wortels kregen geen lucht doordat de bodem werd aangestampt, door het verkeer en de vele terrasbezoekers.

En dus werden er nieuwe bomen plus een ingenieus systeem in de grond geplaatst. Samen goed voor een investering van 50.000 euro (5.000 per boom en nog eens dat bedrag per nieuwe groeiplaats).

Scheuren
Maar de bomen zijn groter dan de voorgangers en dat levert een ander probleem op. Recent werd er wéér een grote tak van de bomen gescheurd door een passerende vrachtwagen, vertelt eigenaar Rob Michielsen eigenaar van café Anvers. "De tweede binnen een week." (Zie foto 2 bij deze blog).

De bomen staan aan de rijstrook waar het verkeer in twee richtingen trekt: via de Oude Markt naar de Heuvelstraat. De route wordt voor bevoorrading gebruikt, dus ook vrachtwagens met opleggers rijden er langs.

Michielsen: "Hierdoor breken de takken die lager dan 3 tot 5 meter hangen regelmatig af. Dat was in het verleden soms al het geval, maar nu er veel grotere bomen zijn geplaatst is het probleem alleen maar erger geworden. Ik vrees dat de prachtige nieuwe bomen - waar we overigens heel blij mee zijn - binnen de kortste keren zwaar beschadigd zullen raken. Door het afbreken van de schors kunnen ze sterven."

Verkeersvrij
"Dat grotere bomen meer leefruimte nodig hebben, hadden de dames en heren die er over gaan misschien ook zelf in het voortraject kunnen bedenken", aldus Michielsen. Volgens hem moet de Oude Markt vanaf de Kapelhof tot de Heuvelstraat helemaal verkeersvrij worden gemaakt, zodat de bomen worden ontzien. Maar voorspelt hij: "Dat is een fysieke maatregel waar de gemeente zich niet aan zal wagen."

De gemeente kreeg van Michielsen twee mails waarin hij het probleem aankaartte. "De suggestie om het verkeersvrij te maken gaan we bekijken", laat een gemeentewoordvoerder in een reactie weten, "de verkeerscirculatie verander je niet zomaar, maar er is ook een pilot voor een verkeersluwe Nieuwlandstraat in de maak. We nemen het gebied onder de loep en nog voor de zomer wordt er een beslissing genomen."

Overigens werd er al op 7 en 8 mei preventief gesnoeid, "maar dat is een tijdelijke oplossing". De gemeente wil kijken of er een bankje, prullenbak of een ander inrichtingselement tussen de straat en de bomen is te plaatsen zodat vrachtwagens er niet langs kunnen rijden. "Zonder daarmee aan het karakter van de Oude Markt te tornen."

Volledig scherm
De nieuwe bomen aan de Oude Markt