Volledig scherm
Festival Mundial 2016 © Gert-Jan Kusters

Overlast in het centrum: dan maar verhuizen naar de Reeshof?

Za 30 juli: Festival Mundial, WOO HAH!, carnaval en dan nu tien dagen kermis. Aan festivals en feesten geen tekort in het centrum. Maar niet iedere bewoner zit elk weekend te wachten op trillende kopjes in de servieskast. Waar ligt de grens?

door Niek Willems

Hinder tijdens de kermis? ,,Waarom zou je daarover klagen", zegt Marlon Janse, die tegenover de McDonalds woont. ,,Dan moet je niet in de binnenstad gaan wonen. Ik lig er nooit wakker van. Wij slapen aan de achterkant en de boel is goed geïsoleerd.” Ook bewoner Wilma van Valenberg vindt het prima toeven in het centrum. ,,Evenementen als de kermis en carnaval horen erbij. Na twee dagen hoor je het geluid niet meer. Als ik rust wil, had ik niet hier moeten gaan wonen. Wij zijn ook jong geweest."

'Boem-boem- boem'
Niet iedere bewoner denkt daar hetzelfde over. ,,Ik heb er begrip voor, maar ik vind de kermis wel echt vervelend", zegt Anna van Duuren, woonachtig in de Lange Nieuwstraat. ,,Er gebeurt steeds meer in de Spoorzone. Dat is van ene kant heel gezellig, maar van de andere kant gaat het ten koste van het woongenot. Het is een uitgaansgebied geworden." Ze is lang niet de enige; veel bewoners in de Lange Nieuwstraat balen van de hoeveelheid evenementen in de Spoorzone. ,,Zo'n 30 jaar geleden was dit een rustige straat", vertelt Jansje Damen-Tuns. ,,We hoorden af en toe een trein. Maar nu is er bijna elke week in de zomer wel iets te doen."

Vooral de lage geluiden tijdens muziekevenementen zorgen voor flink wat irritatie. Bewoner Sharida Nawi: ,,Het volume staat vaak veel te hard. We hebben een kleine op komst. Natuurlijk hebben we er zelf voor gekozen om hier te wonen, maar de gemeente mag best wel wat meer rekening houden met de bewoners."

Veel evenementen
De evenementen schieten de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond. Mundial, WOO HAH!, Aus Berlin, de biercantus, Oktoberfest en dit jaar voor het eerst de kermis. Bewoner Ad Damen: ,,We hebben al zo'n tien keer aan de bel getrokken bij de gemeente. Er wordt gezegd: jullie wonen nou eenmaal in het centrum, dus moet je er mee leren leven. Maar wij wonen hier al 50 jaar. Moeten wij dan verhuizen?"

Er is niks mis met een beetje levendigheid in de Spoorzone, zegt bestuurslid Janwillem Adriaanse van wijkraad Theresia. ,,Alleen het tijdstip en het soort evenementen zorgt voor onrust. Daar wordt niemand van ons in gekend. De gemeente verschuilt zich achter de regels. Ze hoort ons aan en doet vervolgens haar eigen zin." Volgens hem scheelt het veel als het volume verplicht omlaag moet. ,,In ieder geval na tien uur 's avonds. Overdag kunnen we best veel hebben, zolang er maar niet ieder weekend overlast is."

Wethouder Berend de Vries herkent zich niet in de kritiek, laat hij in een reactie weten. ,,De gemeente verschuilt zich niet achter regeltjes, maar communiceert helder over de evenementenprogrammering en handhaaft de bijhorende geluidsnormen. Het college maakt een afweging tussen de belangen van bewoners en het kunnen organiseren van evenementen in de Spoorzone."

Stedelijke ontwikkeling
Maar hoe wist iemand 50 jaar geleden dat het rustige plekje aan de rand van het centrum een A-locatie zou worden? Bestuurkundige Julien van Ostaaijen van Tilburg University: ,,De wereld staat niet stil. Als je een huis koopt, dan moet je beseffen dat de situatie 20 jaar later anders kan zijn. Ontwikkelingen in een stad kun je niet tegenhouden en dat moet je ook niet willen. Maar dat neemt niet weg dat het voor veel mensen vervelend is."

Daarom is het belangrijk dat de gemeente en inwoners goed moeten blijven communiceren, geeft Van Ostaaijen aan. ,,Bewoners komen pas iets over evenementen te weten als het in de krant staat. Bestuurders zeggen dat de plannen al jaren bekend zijn. Daarom moet de politiek contact blijven houden met de inwoners, zodat de situatie niet op het spits wordt gedreven."

Niet zeiken
Het centrum van een stad moet bruisen, maar waar ligt de grens? ,,Mensen moeten niet zo zeiken", zegt bewoner Thom van Loon. ,,Zij zijn ook jong geweest. Vergelijk het met steden als Amsterdam of Rotterdam. Dan is Tilburg de saaiste, braafste stad van het land." Verhuizen naar de Reeshof dan maar? Dat hoeft helemaal niet, zegt Monique IJzermans, oud-bewoner van Tilburg. ,,Waarom zou je niet mogen opkomen voor je woonplezier en rust? Het centrum is geen veredelde evenementenlocatie. Het zou ruimte moeten bieden voor alle functies, ook rust en wonen."