Volledig scherm
Paradox. Foto Jan van Eijndhoven

Paradox wordt (tijdelijk) een Ethiopische nachtclub

Do 19 mei: Het Tilburgse muziekpodium Paradox verandert tijdens Festival Mundial in de Ethiopische jazzclub Jazzamba Lounge. "Nu de Willem II-passage open is, zitten er maar 150 stappen tussen Paradox en het festivalterrein", zegt Bartho van Straaten van Paradox. "Daar kunnen we mooi op inspelen."

door Bas Vermeer

De Jazzamba Lounge was ​de bekendste jazzclub van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en bakermat van de Ethiojazz, vertelt Van Straaten.

"De lounge brandde vorig jaar af, het leek ons mooi om de club twee dagen uit de as te laten herrijzen." Paradox dan ook de uitstraling van de Jazzamba Lounge aangemeten.

Mundial City
Mundial en Paradox werken vaker samen, maar het is voor het eerst dat het Tilburgse muziekpodium een verlengstuk wordt van het festivalterrein. Bezoekers kunnen straks de Spoorlaan oversteken en op vertoon van hun polsbandje bij Paradox naar binnen. Nu de doorbraak onder het spoor een feit is, wil Mundial de komende jaren meer gaan samenwerken met partijen in de stad.

"In het verleden hingen we er maar een beetje bij, nu hebben we echt toegang tot de stad", vertelt Erwin Schellekens van Mundial. "Volgend jaar bestaan we 30 jaar, hoe mooi zou het zijn om dan de hele binnenstad om te vormen tot Mundial City? En dan kan iedereen zich aansluiten. De samenwerking met Paradox is alvast een goed voorbeeld."

Optredens
Op zaterdag 25 juni treedt de van origine Ethiopische zangeres Minyeshu Kifle Tedla op. Ze toerde op jonge leeftijd de wereld rond met de crème de la crème van de Ethiopische muziekscene en stond met grootheden als Salif Keita en Youssou N’Dour, Angelique Kidjo en Baaba Maal op het podium.

Een dag later is het de beurt aan Eddy & the Ethiopians. Een hechte formatie van muzikanten uit diverse landen zoals Ethiopië, Suriname, Frankrijk en België. Eddy & the Ethiopians speelden al op festivals als Music Meeting Nijmegen, Musouk Festival Delft, Jazz in Duketown in Den Bosch en Brandend Zand Festival in Eindhoven.