Volledig scherm
Marion Leijtens in Hostel Roots. © Jan van Eijndhoven

Pareltje aan de Stationsstraat: Hostel Roots klaar voor de eerste gasten

Vrij 31 mrt: 'Woonde ik maar buiten Tilburg'. Die wens schiet door het hoofd tijdens een rondleiding door het fonkelnieuwe  Hostel Roots aan de Stationsstraat. 

door Bas Vermeer

Het hostel is op zichzelf al een reden om naar Tilburg af te reizen. Voor het torenkamertje met prachtige glas-in-lood-ramen. De kelderbar met uitzicht op de schoenen van wandelend Tilburg en de gigantische kluis van het oude bankgebouw. De kamers waar de muren in metershoge Tilburgse taferelen  zijn veranderd. Douchen met uitzicht op Westpoint en de 'vogelkooikesflat'. 

Wat ook opvalt: hoe ruim het allemaal is.  Vanuit de enorme centrale hal kijk je op de binnenste drie verdiepingen uit. Dat het een bankgebouw uit 1903 is kun je nog  overal aan aflezen.  

Eerste gasten
En voor wie er nog aan twijfelde: ja er is vraag naar een hostel in Tilburg. Veel vraag zelfs. Dat vermoeden hadden eigenaren Marion Leijtens (34) en Koen Molkenboer (36) al, maar wordt deze dagen bevestigd. Sterker nog: morgen slapen de eerste 41 gasten in het rijksmonument. Dan is het hostel officieel open. 

,,Festivalbezoekers, bruiloftsgasten maar ook sportteams bijvoorbeeld", vertelt Koen over de gasten in spe. Ook via de boekingssites - het hostel staat er net op - komen de reserveringen binnen. Het is geen jeugdhotel, benadrukken de twee, maar een hostel voor alle leeftijden. Er zijn privékamers, maar ook gedeelde kamers met sanitair op de gang. Daarom is het geen hotel maar een hostel. 

Klussen
Op vrijdag in de namiddag wordt er nog keihard geklust. Marion en Koen zelf zien er aardig afgepeigerd uit. ,,Nou bedankt", klinkt het met een grijns (ze kunnen er nog om lachen). Donderdagnacht sliepen ze een uurtje of vijf, als het niet minder is. ,,Ja het is zwaar, maar er komen zo veel mensen helpen", zegt Koen. ,,Gisteravond stonden we hier met twaalf vrienden te klussen."

Daarnaast is er de warmte uit het bedrijfsleven, vertelt Marion. ,,Nu merk je hoe welwillend Tilburgse ondernemers zijn. De kringloop of het poppodium bijvoorbeeld, die zochten zelf contact met ons om barkrukken en statafels aan te bieden." En dan was er het succesje helemaal in het begin: de crowdfundingactie van Roots leverde in één dag de laatste 106.000 euro.

Stationsstraat
Ze zijn klaar voor de opening, brengen leven naar de Stationsstraat. De brede straat was zieltogend, maar begint op te leven. Met koffiezaak Beans & Bites, Buutvrij en nu een nieuw pareltje in de vorm van het hostel. Het brengt ook reuring naar de straatkant: de kelder - met uitzicht op de stoep -  wordt een cafeetje. ,,Je hoeft niet per se hier te slapen, je kunt tussen de reizigers een biertje komen drinken."

Daar moet nog wel even op worden gewacht: de eerste gasten zijn er zaterdag, maar de komende weken worden nog wat puntjes op de i's gezet. In mei is er een officiële opening, dan is ook het café helemaal operationeel. ,,En achterin maken we nog kamers voor mensen die wat langer in Tilburg willen verblijven. Er zijn expats die daar belangstelling voor hebben." 

Volledig scherm
Hostel Roots © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Hostel Roots © Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Hostel Roots. © Jan van Eijndhoven
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement