Volledig scherm
Het pareltje in de schelp. © Bij Vermeer

Parelvissen in Tilburgse restaurants: weer een pareltje opgedoken

Ma 7 aug: En weer is er in een Tilburgs restaurant een pareltje gevonden. In de pasta vongole dit keer, te restaurant Bij Vermeer aan de Piushaven. ,,Die man dacht dat zijn tand afbrak", zegt Nannie Vermeer. ,,Hij beet op iets hards."

door Bas Vermeer

Het bleek geen stukje tand maar een minuscule parel te zijn. En nee, het is geen pr-stunt bezweert de Tilburgse onderneemster. ,,Het pareltje was 2 á 3 millimeter groot, ze zeggen dat de kans om er eentje te vinden 1 op de 50.000 is."

Tweekleppers
Parels worden meestal in pareloesters aangetroffen, maar alle tweekleppige schelpdieren kunnen parels maken. Zo wordt er wel eens een parel in een mossel ontdekt, maar dat is al helemaal een zeldzaamheid. De parel van Bij Vermeer zat in een vongole, een venusschelp. ,,Niet het 'meisje met de parel' maar de 'vongole met de parel'", lacht Vermeer. 

De parel werd door de bezoeker meegenomen, want 'hij had voor het eten betaald'. Parel incluis. Daarbij zijn de parels die op deze manier worden gevonden, meestal niet veel waard. Begin dit jaar vonden de koks van restaurant Monarh een parel van 7 millimeter in een oester. De materiële waarde was echter gering.  

Goed, nu maar hopen dat het geen trend wordt. Anders kun je straks nergens in Tilburg meer veilig schaaldieren eten.