Volledig scherm
Pater Poels zegent De Halve Gare Pollepel. © John Schouten/BeeldWerkt

Pater Poels wijdt 'nieuwe Pollepel' in

Ma 4 apr: Het publiek zit even met de billen bijeen geknepen. Pater Poels - niet al te vast ter been - klimt op een stoel om met een toiletborstel het nieuwe Tilburgse restaurant De Halve Gare Pollepel in te wijden.

door Bas Vermeer

De pater lacht breed, terwijl hij manmoedig overeind wordt gehouden. „Zo gaat het in het slachthuis ook”, zegt hij over zijn benarde positie. Maar het mag op maandagnamiddag duidelijk zijn: ‘de pater’ heeft een opperbest humeur.

Het is dan ook de officiële doorstart van het Tilburgs sociale eethuis De Pollepel bij Raakveld aan de Koestraat. Daar ‘trouwt’ De Pollepel met Resto De Halve Gare van Raakveld.

Spontaan
Het is het gevolg van een spontane actie van het 60-tal vaste gasten en een 15-tal vrijwilligers van de Pollepel. Zij willen zoveel mogelijk bij elkaar blijven, in plaats van dagelijks op andere plekken in de stad eten. Raakveld breidt het aanbod uit tot driegangenmaaltijden op maandag tot en met donderdag. Voorheen kon er alleen op maandag worden gegeten.

Gelukkig
„Ik ben zó blij om hier te zijn”, zegt bezoekster ‘Engeltje’ (Lidwien Engel-Ligtvoet, 58 jaar). „Anders was ik aangewezen op andere sociale restaurants, maar de meeste liggen te ver weg. Dan kon ik nog maar één dag per week in gezelschap eten.” De prijs ligt wel hoger dan bij het door de gemeente gesubsidieerde Resto van Harte en de voormalige Pollepel. "Maar dan neem ik alleen een hoofdgerecht."