Volledig scherm
Vittorio Desikan bij zijn ijskraam. © Privéarchief

Perzische ijsverkoper Vittorio wil stoppen na anonieme klachten: 'Ik huil bevroren tranen'

VIDEODi 11 sept: Nadat er anonieme klachten zijn binnengekomen over de Perzische ijskraam van Vittorio Desikan overweegt de geliefde verhalenverteller van de Piushaven om te stoppen. ,,Ik wil geen vijanden, zelfs al is het er maar één."

Desikan is een bekend gezicht in de Piushaven. Bij de draaibrug van de haven verkoopt Vittorio sinds het voorjaar van 2017 ambachtelijk gemaakt ijs. IJs zoals hij het als 8-jarige, in het Iraanse woestijndorp van zijn jeugd, leerde maken. Met ingrediënten als rozenwater, pistache-nootjes en saffraan.

Ontmoetingsplaats

Volledig scherm
Vittorio en zijn kraam. © BeeldWerkt

Maar meer nog dan in ijs handelt hij in 'verhalen en verbroedering'. De verzameling stoeltjes en Perzische tapijten rond zijn kraam noemt hij ‘de ontdekking van de hemel’. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen, ongeacht geloof. Voor die ontmoetingen doet hij het, Desikan heeft al een baan. 

,,Mensen komen bij mij op de grond zitten, ze kijken, ze luisteren. Naar mij, maar ook naar elkaar. We zijn het misschien niet met elkaar eens maar het gaat om dialoog, dialoog en nogmaals dialoog. Leer elkaar kennen”, aldus Desikan die uit Iran vluchtte

Klacht

Daar lijkt nu een eind aan te komen. Desikan kreeg een telefoontje van de gemeente waaruit blijkt dat niet iedereen zijn activiteiten zo kan waarderen. Zo storen mensen (of één mens, dat is nog niet duidelijk) zich aan de tapijten die aan de waslijntjes hangen. ,,En ik kreeg te horen dat ik een waterpijp aanbied." Hij lacht: ,,Niet dat ik die heb, dat zijn olielampen." 

De gemeente heeft hem niet gewaarschuwd dat hij iets fout doet, benadrukt hij met klem. ,,Maar ik denk dat ik de eer aan mezelf moet houden. Nu zijn het deze klachten, straks wordt er iets anders verzonnen en ik wil geen vijanden maken. Dan ben ik straks alleen maar bezig om me te verdedigen. Dat wil ik niet, ik wil verhalen vertellen."

Steun

Op zijn Facebook-pagina - die volstroomt met steunbetuigingen - geeft hij aan definitief te stoppen. Maar dat is nog niet helemaal zeker. ,,Morgen komt er iemand van de gemeente kijken. Als ik zo door mag gaan - en er geen twijfel over bestaat - wil ik door." Iets poëtischer: ,,Het is zo'n mooie plek geworden, van verbinding, ik wil er begraven worden." 

De gemeente is nu niet bereikbaar voor een reactie. Wethouder Berend de Vries heeft al laten weten 'in de zaak te duiken'. Desikan hoopt ondertussen dat de klager zich meldt. ,,Voor een gesprek en een gratis ijsje."

Update 9.00 uur: 

Desikan is op dinsdagavond meteen door wethouder Berend de Vries gebeld. ,,Om door te geven dat ik op zijn steun kan rekenen en de ambtenaar van gemeente langs komt om een aantal zaken te bespreken. Ik voel me ontzettend vereerd door de prachtige reacties op Facebook. De deuren blijven open, ook voor mensen die ongelukkig zijn met mijn attributen. Ik heb vanavond gemerkt dat ik een deel van het verhaal ben van Tilburg. Vandaag huil ik bevroren tranen."

Van geluk, welteverstaan. Vanavond om 18 uur is er een gesprek met de gemeente.

Blogs