Volledig scherm
Verkeer in de Nieuwlandstraat. Foto Joris Buijs/BeeldWerkt

Petitie: Meer dan 500 handtekeningen vóór autoluwe Nieuwlandstraat

Woe 16 nov: Er zijn meer dan 500 handtekeningen opgehaald van mensen die het autoluw maken van de Nieuwlandstraat wél een goed idee vinden. Maandag wordt de petitie aangeboden aan wethouder Mario Jacobs.

door Bas Vermeer

Initiatiefnemer Caspar Fagel wil met de petitie ‘een positief geluid laten horen’. Wethouder Jacobs (verkeer, GroenLinks) kreeg begin oktober 315 handtekeningen aangeboden door tegenstanders van het plan. Daarna zette het ja-kamp een tegenactie op poten.

Online haalde het ja-kamp 173 handtekeningen op, via handtekeningenlijsten bij de winkeliers in het gebied komen er nog iets meer dan 350 binnen, aldus Fagel. "Dit weekend halen we de laatste lijsten op en kunnen we de handtekeningen precies tellen."

Kritiek
Het is de vraag of de handtekeningenactie nog zin heeft. Vanwege kritiek besloot de wethouder de proef voor een autoluwe Nieuwlandstraat (van een jaar) uit te stellen. In december komt er ‘een nieuwe marsroute met een bredere insteek’, liet hij de commissie Leefbaarheid weten.

Fagel wil met een petitie toch een signaal afgeven aan de wethouder en beleidsmakers. "Al is er besloten om de proef stil te zetten, we willen toch duidelijk maken dat veel mensen voor een autoluwe Nieuwlandstraat zijn."

Tweespalt
Voor- en tegenstanders van het autoluw maken van straat zijn het er wel over eens dat er iets kan of moet gebeuren, maar de tot dusver voorgestelde oplossingen zaaien tweespalt. De voorstellen lopen uiteen: van verkeersdrempels in de Nieuwlandstraat aanleggen tot het autoluw maken een veel groter gebied (of heel de binnenstad).

Kleine voorspelling hier: wethouder Jacobs gaat op die laatste optie aansturen, met uitzonderingen voor bewoners en leveranciers. Zoals hij begin 2015 al aangaf.

We weten het binnenkort.