Volledig scherm
René Beniers en Bastiaan Beszelsen. © Niek Willems

Pierewaaien in Kaffee Lambiek: 'Van tippelzone naar tripelzone'

Vrij 11 nov: Tilburg heeft er een nieuw feest bij: Pierewaaien. Het wordt een 'sociaal experiment of samenscholing', zoals organisatoren Bastiaan Beszelsen en René Beniers het noemen. De eerste editie staat gepland op vrijdag 2 december in Kaffee Lambiek.

Door Niek Willems

De vraag die meteen te binnen schiet: wat betekent pierewaaien in hemelsnaam? ,,Het is een oud-Nederlands woord", zegt René Beniers terwijl hij wat woorden opdreunt vanaf zijn telefoon. ,,Het staat voor losbollen, aan de zwier gaan, brassen, boemelen of bambocheren. Geniaal hè, deze synoniemen?"

Aanvulling
Het evenement is zeker niet ontstaan uit onvrede over Tilburgse feesten, benadrukken de heren. ,,Met Pierewaaien willen we het aanbod juist aanvullen", zegt Beszelsen. ,,Er gebeurt veel in Tilburg. Maar ik merk vaak dat er tijdens het uitgaan een sfeer hangt die bezoekers onbewust 'dwingt' om te genieten: gij zúlt losgaan en gij zúlt zuipen. En dat is juist niet de bedoeling tijdens Pierewaaien." Beniers voegt toe: ,,We willen via enthousiasme voor muziek de mensen samenbrengen."

Niets moet
De dj's duiken in de afro, funk, soul, disco, electronica en gitaarmuziek. Bastiaan Beszelsen: ,,Alle genres komen voorbij, zonder voorkeur. Dat bepalen we op de avond zelf door hoe het publiek reageert. Dat is het verschil met Gin Gin, Cabrio of Disco Snolly. Er mag tijdens Pierewaaien flink gedanst worden, maar dat is zeker niet het doel. Tijdens het feest kun je je vrijdagavond spenderen op jouw manier. Wil je dansen? Prima, er is plek genoeg op de dansvloer. Of wil je een biertje drinken aan de bar? Ook geen probleem: er staat hier een prachtige toog."

En wie heel toevallig zin heeft om op een oude gameconsole te spelen, kan achterin het café terecht. Daar staat namelijk twee oude Sega Mega Drives. Beszelsen: ,,De rest van het decor wordt nog een verrassing."

Kroeggevoel
Volgens de twee heren ligt de kracht van Pierewaaien in het feit dat het evenement gewoon in een café plaatsvindt. Ze hebben bewust gekozen voor Kaffee Lambiek, een locatie op de rand van het centrum bij het Wilhelminapark. ,,Van de tippelzone naar de tripelzone", knipogen de twee. Beniers: ,,In veel grote steden zie je creatieve initiatieven in het randgebied van het centrum. Die worden altijd goed bezocht. Veel mensen weten het niet, maar Kaffee Lambiek kent veel speciaalbiertjes. En een vaasje kost hier 2,20 euro: zoals het hoort."

Het feest is deels geïnspireerd door de Belgische uitgaanscultuur. Beszelsen heeft een aantal jaren in België gewoond: ,,Het leven speelt zich daar echt af in de kroeg. Mensen gaan na het werk meteen naar het café. Het draait er om een goed gesprek met een lekker biertje." Beniers heeft er de nodige sferen geproefd. ,,Dat smaakte vaak naar meer. Het zou dus leuk zijn als mensen vroeg naar Pierewaaien komen en niet bang zijn om als eerste te zijn."

Pierewaaien is gratis en duurt van 21.00 tot 02.00 uur. Als het evenement aanslaat, wordt het een maandelijks terugkerend feest.

Blogs