Volledig scherm
Luc Martin (rechts) in Pig & Rye. © Bas Vermeer

Pig & Rye open: Elvis-wafels, zelfgemaakte pastrami, appelketchup (en andere voedselporno)

Ma 19 juni: Binnensmonds kwijlen. Het gebeurt automatisch als Luc Martin (36) vertelt wat 'ie allemaal op de menukaart wil zetten. Wafels met banaan, pindakaas en siroop 'zoals Elvis ze at'.  Of broodjes geroosterde kip met waterkers en knoflookmayonaise. 

door Bas Vermeer

Zover is het nog niet helemaal. Ja, Pig & Rye aan de Nieuwlandstraat is geopend, maar eigenaar Martin heeft nog wel een maand of twee nodig om in het nieuwe jasje te groeien. Hij is een ambachtsman, het werk is intensief. Omdat alles zelfgemaakt is: van de broodjes tot het beleg aan toe. 

De rosbief maakt hij, maar ook de pastrami (een soort gerookt/gepekeld rundvlees). De Engelsman doet er tien dagen over om genoeg pastrami voor één lunchmiddag te maken. Maar hij maakt het uit liefde voor voedsel, of zoals hij zelf zegt, 'omdat het een dwangmatige obsessie is'. 

Nieuwe stap
Pig & Rye is een nieuwe stap voor Martin en zijn vrouw Sabine. De bakkerij Sourdough aan de Willem II-straat is gesloten en aan de Nieuwlandstraat gereïncarneerd. Daar kunnen mensen brood kopen, maar nu ook ontbijten en lunchen. Hij is trots op de nieuwe locatie: van een pijpenla naar een rijksmonument uit 1906. Binnen staan er een paar grote tafels, het is ruim, licht en opvallend koel. 

,,Het is nog aftasten", glimlacht Martin. ,,Bij de bakkerij was het makkelijk, hier is serieuze planning nodig." Zaterdag had hij voor de opening 180 worstenbroodjes gemaakt, tegen de lunch waren die allemaal op. ,,'Waarom heb je er niet meer gemaakt?', vroeg iemand. Maar ik had al het dubbele gemaakt van wat er bij Sourdough normaal doorheen gaat." Hij lacht: ,,Het is nog even wennen."

Voedselporno
Wie er deze dagen binnenloopt kan er croissantjes, kaastosti's van briochebrood, worstenbroodjes en wafels krijgen. Op woensdag maakt 'ie tussen 12 en 2 uur broodjes geroosterde kip, op donderdag pulled pork met vijg en bourbon/barbecuesaus en op vrijdag geroosterde buikspek met salie en appelketchup. ,,Mensen kennen alleen maar tomatenketchup, maar vroeger werd ketchup ook van fruit gemaakt."

Deze zomer moet Pig & Rye organisch groeien: de menukaart is nog niet af, krijgt de komende weken vorm. Hij laat vast een voorzetje van de kaart zien. Er staan de Elvis-wafels op, maar ook wafels met ijs en wafels met pulled pork, gepocheerd ei en hollandaisesaus (eggs benedict). ,,Ja dat klinkt misschien raar, maar het is een recept waar ik mee bezig ben. De wafels zijn niet zoet, dus dat gaat prima samen." Hij grijnst: ,,Katervoedsel bij uitstek." 

Pig & Rye is van dinsdag tot zaterdag van 8 tot 17 uur open. Op zaterdag vanaf half 8. ,,Je kunt hier ook met toast of een croissantje komen ontbijten."

Volledig scherm
Pig & Rye aan de Nieuwlandstraat. © Jan van Eijndhoven