Volledig scherm
De Helena Jacoba ligt sinds vandaag in de Piushaven. Foto Jan van Eijndhoven

Piushaven in de nopjes met 'oude dame' uit 1903

Ma 21 nov: Met de elegantie van een zwaan voer de Helena Jacoba maandagmiddag de Piushaven binnen. De rivierklipper uit 1903 blijft de hele winter in Tilburg liggen.

Liefhebbers noemen de oude dame een echte aanwinst. Met haar Friese kap, spitse voorkant, twee masten en een lengte van 36 meter maakt ze een behoorlijk imposante indruk.

Uit 1903
Zodra ze afmeert in de Piushaven - ter hoogte van restaurant Shinzo - weet de Zeeuwse rivierklipper Helena Jacoba direct alle ogen op zich gericht. Het is haar eerste bezoek aan de Tilburgse haven, maar dat geldt niet voor haar schipper en bewoner, Leendert Florusse. Voor de Tilburger voelt dit als thuiskomen.

„De Helena Jacoba is in 1903 gebouwd en gebruikt als zeilend vrachtschip”, vertelt Florusse. „In de jaren twintig kreeg het schip een motor en verdwenen de masten, maar in de jaren tachtig is de klipper teruggebouwd tot de originele staat.”

Permanent?
In Tilburg zal de Helena Jacoba de wintermaanden doorbrengen, maar als het aan Florusse ligt, blijft het historische schip permanent in de Piushaven. „Ik kom uit Tilburg, heb hier lang gewoond en de Piushaven heeft een aantrekkelijke ontwikkeling doorgemaakt.”

Ook wat John la Haye van de Stichting Thuishaven Tilburg betreft blijft Helena Jacoba permanent in Tilburg. „Het is een zeer opzienbarend schip, een parel wat betreft het lijnenspel. Prachtig ambachtswerk ook, je ziet dat het destijds van een rijke schipper is geweest die er anderen mee wilde verblinden.”

'Grootste kerstbomen'
Vooral nu het in de winter wat stiller wordt in de Piushaven is het schip welkom. „Helaas heeft de gemeente alleen een vergunning voor de winterperiode afgegeven.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Tilburg kan Florusse nog altijd een vergunning aanvragen voor een permanente plek. „Een schouwcommissie zal dan oordelen over de museale waarde van het schip.”

Permanent of niet: de twee masten worden binnenkort gezet. Voor het Lichtjesfeest in de haven - op zaterdag 10 december - worden die versierd met allerlei lichten. La Haye: „Dan heb je eigenlijk de grootste kerstbomen van de stad.”