Volledig scherm
Voorbereidingen op het voormalige Lips-terrein voor de 'moestuin'. Foto Mark Reuvers

Piushaven krijgt immense 'moestuin van de stad'

Vrij 6 mrt: Een hectare grond aan de Piushaven wordt omgevormd tot 'moestuin van de stad'. Met groenten, bloemen, enkele bijenkorven en vee.

door Bas Vermeer

De immense 'moestuin' verrijst deze maand nog aan de Piushaven. Aan de voet van wooncomplex De Havenmeester wordt een hectare (twee voetbalvelden) aan braakliggende grond in gebruik genomen voor een groot stadslandbouwproject.

Biologische teelt
Onder leiding van een professionele teler wordt 3000 vierkante meter ingericht voor de biologische teelt van groenten, fruit, kruiden en bloemen. Het resterende deel van het terrein - 7000 vierkante meter - wordt gebruikt voor het houden van een paar dieren: schapen, geiten of enkele koeien.

De moestuin verrijst op het gesaneerde terrein van de voormalige textielwasserij Lips. Iedereen die dat wil kan er als vrijwilliger aan de slag. Dat betekent niet dat mensen zelf 'zomaar wat kunnen kweken', maar deel uitmaken van het proces. "De één vindt het leuk om te schoffelen, de ander om de schaftwagen op te knappen of de tunnelkassen op te bouwen", zegt directeur Hein van den Hurk van de coördinerende stichting Het Werkt. "Het is de bedoeling dat we het als stad samen voor elkaar krijgen."

Van Gend & Loos-terrein
De oogst - 'lokaal en biologisch' - wordt verkocht aan horeca-ondernemers in de stad en een aan organisatie als Thuisafgehaald. Die kan het dan bijvoorbeeld weer doorspelen naar particulieren. Daarnaast wordt er geteeld voor de vrijwilligers zelf.

Het Werkt was al geruime tijd op zoek naar een locatie in de stad. "Deze zomer hadden we het Van Gend & Loos-terrein nog op het oog." Er zijn nu geen bouwplannen voor het terrein aan de Havendijk, daarom heeft de eigenaar - zorgorganisatie De Wever - de grond beschikbaar gesteld.
Van den Hurk is dankbaar: "Ik besef dat, met het oog op de ontwikkeling van de haven, het om dure grond gaat. We kunnen het terrein voor twee jaar gebruiken, daarna hopen we ons onmisbaar te hebben gemaakt voor de stad, zodat we elders aan de slag kunnen."

Impulswijken
Het project wordt gecoördineerd door Het Werkt en uitgevoerd in samenwerking met Social Energy, stadsimker Marcel Horck en enkele andere organisaties.
De locatie aan de Piushaven is het centrale punt van een groter project van Het Werkt waarbij op de impulswijken wordt ingezet. Vanuit de Piushaven worden andere moestuinen de stad ondersteund met kennis en materialen. De tuin aan de haven dient daarbij ook als voorbeeldtuin en inspiratiebron. "Het is de bedoeling dat iedereen er de handen uit de mouwen komt steken. Van hoog tot laag opgeleid, jong en oud, autochtoon of allochtoon."

Met het eerste jaar van de 'moestuin van de stad' is 75.000 euro subsidie gemoeid. Het grootste deel - 60.000 euro - komt uit het Tilburg Akkoord: daarin werken de gemeente en de woningcorporaties samen om ideeën voor maatschappelijke initiatieven in de vijf impulswijken uit te voeren.

Nog deze maand worden als start twee tunnelkassen op het terrein aangelegd, eind maart moet het eerste groen al de kop opsteken.

Update 16.35 uur:
Het juiste emailadres is info@hetwerkt.euBlogs