Volledig scherm
Havenmanager Saskia Janssen. © Jan van Eijndhoven

Piushaven strikt beste havenmeester van het land: 'Onvoorstelbaar wat ze in het water gooien'

Woe 11 okt: Een vuilniszak aan afval vist ze wekelijks uit de Piushaven. Op een ander moment trekt Saskia Janssen (55) er met een bootje op uit terwijl het regent dat het giet. Het nieuwe - en allereerste - 'havenopperhoofd' vindt het heerlijk om buiten de handen uit de mouwen te steken.  

door Bas Vermeer

 ,,Het water is heel helder, het is soms akelig om te zien wat er allemaal op de bodem ligt", zegt Janssen. ,,Gisteren haalde ik er nog een plastic vuilnisbak uit. Terwijl de natuur het zo goed doet: er zitten baarzen, karpers, snoeken, rivierkreeftjes en zoetwaterkwalletjes. Laatst zag ik twee ijsvogels, geweldig."  

Ze is een nieuw gezicht aan de haven, voortaan fulltime actief als havenmanager. Het is voor het eerst dat de Piushaven op die manier wordt beheerd. De kordate Tilburgse is een aanspreekpunt en zorgt voor een schonere en gastvrijere haven. 

Liefde

Quote

In de havens scharrelen, buiten werken, dat vond ik toen al heerlijk

Saskia Janssen


Lange tijd leek haar toekomst in de Heuvelstraat te liggen. 
Ze komt uit een ondernemersfamilie: die achter Bottine zat, de exclusieve schoenenzaak die vroeger middenin de Heuvelstraat was gevestigd. ,,Daar heb ik 17 jaar gewerkt, mijn ouders veel langer." Het was een goedlopende zaak, toch wilde ze een andere droom najagen: havenmeester worden. 

Die liefde kreeg ze ook van de familie mee. Haar vader is een fanatieke watersporter. ,,Die zeilde de wereld rond, deed aan wedstrijden mee. Ik ben opgegroeid met zeilen. In de havens scharrelen, buiten werken, dat vond ik toen al heerlijk. Het leek me al heel lang een droombaan."

Beste havenmeester


In Heusden - een traditioneel stadje - kwam een functie vrij bij de drukke verenigingshaven, goed voor 285 vaste plaatsen en 8.000 passanten. Ze solliciteerde als enige vrouw tussen 100 mannen. ,,Ik werd aangenomen, een enorme verrassing." 

Succes volgde. Niet alleen was ze de eerste vrouwelijke havenmeester van Nederland in 2005 werd ze ook nog uitgeroepen tot de beste havenmeester van het land. 

Janssen droomde ondertussen verder: zou het niet mooi zijn om havenmeester van Tilburg te worden? Ze lacht: ,,Of op Sint Maarten, nogal een verschil, maar daar heb je een heel mooie baai. Maar Tilburg bleef ook roepen, de haven ken ik al tientallen jaren." 

Ik kan het beter


De kans kreeg ze dit jaar. 
Het idee voor de havenmanager komt vanuit het driemanschap van Villa Pastorie-ondernemer Michel Deneef, bewoner Frank van de Snepscheut en schipper Daan de Boer. ,,De ontwikkelingen op het water bleven achter op de ontwikkelingen op de kade", zegt Deneef. ,,Er werd niet proactief beheerd: pas na klachten kwamen er oplossingen. Toen in de haven waterpest opdook, werd er pas laat ingegrepen."

Vanuit het traject 'Dat kan ik beter' van de gemeente mochten de drie de handschoen oppakken. Nu is er een Stichting Havenmeester Piushaven en is Janssen aangesteld als de 'oren en ogen' van de haven. De komende twee jaar, op proef. 

'Supergeweldig'


Wie in de haven gaat kijken, ziet al verbeteringen. Soms klein. Zo drijft er geen troep meer in de hoeken van de havenkom, waar eerst piepschuim of ander vuil dobberde. ,,Onvoorstelbaar wat mensen in het water gooien."

Maar haar taak is veel breder dan dat. Ze zorgt dat er geen wildgroei aan evenementen ontstaat - 'de Piushaven moet geen recreatieplas voor jetski's worden' - en zo zijn er nog duizend-en-een dingen. 

Quote

Dat hier in de winter 10 boten liggen. Dat is goed voor de levendig­heid, de sfeer

Saskia Janssen

De havenentree bijvoorbeeld. ,,Daar staat nu nog 'verboden aan te leggen, alleen vergunningen'. Dat moet 'Welkom in de Piushaven' worden met een foto erbij. De haven moet gastvrijer." Niet alleen voor passanten maar ook voor overwinteraars. ,,Dat hier in de winter 10 boten liggen. Dat is goed voor de levendigheid, de sfeer."

Net zo goed ruimt ze dode eenden of vissen op. Het is maar net waar Janssen haar oog op laat vallen. 
Buiten zijn, handen uit de mouwen, klussen en - zoals ze het zelf noemt - 'bouwvakken'. Daar leeft ze voor. ,,Geweldig leuk."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement