Volledig scherm
Een deelneemster van Roze Maandag, dat gay-evenement is op 27 juli. Foto PVE

Piushaven: T-Pride - 'kleinste Gay Pride' - meert deze zomer voor het eerst aan

Di 7 juni: Het sein van Den Ophef staat op groen: de T-Pride - de Tilburgse versie van Gay Pride Amsterdam - trekt deze zomer voor het eerst door de Piushaven. Op 21 augustus meert de roze vloot ter hoogte van Burgemeester Jansen aan.

door Bas Vermeer

"We zorgen nu zelf voor acht of negen boten, maar iedereen die dat wil kan zich nog aansluiten", vertelt Edwin Franken van de organisatie. "Dan moet je zelf een sloep of boot regelen en dat is, daar kwamen wij achter, lang niet makkelijk." Met hulp van onder meer Tilburg Te Water zijn er genoeg drijvende objecten voor een parade. De deelnemers staan op sloepen, maar de drijft ook een ponton mee en er zijn Flyboards.

Beschaafd
Eerder dit jaar werd er een stichting opgericht om de T-Pride vorm te geven, vanuit de gemeente kreeg de organisatie een aanjaagsubsidie van 5000 euro. "Het reglement hebben we van de Alkmaar Pride overgenomen en voor Tilburg ietwat aangepast. Het wordt een beschaafd evenement, dus niet zoals Roze Maandag ooit was: met twee lesbische strippers die naakt in het centrum staan. We varen niet in onze blote konten langs die seniorenflat op het einde van de haven."

Grap
Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt. En dat voor een Gay Pride die eigenlijk als een grap begon. Het idee ontstond bij een stel vrienden die tijdens de Amsterdamse gayparade dachten 'dat kunnen wij ook'. De club besloot drie boten te huren, die te vullen met travestieten en een Facebook-evenement op poten te zetten.

Op dat laatste liep het echter spaak: binnen mum van tijd hadden 200 mensen zich aangemeld en werden er nog eens 3000 uitgenodigd. De gemeente besloot uit veiligheidsoverwegingen (denk aan de taferelen rond Project X) geen vergunning te verlenen.

Feestje
Maar daarmee werd wel de kiem gelegd van de eerste serieuze Gay Pride van Tilburg. "Er is heel veel interesse voor, dat is super om te zien. En ook de horeca doet haar stinkende best om er iets van te maken. Café Peanuts, De Wijn en de Lollipop willen iets doen, maar ook de horeca aan de Piushaven denkt mee. We hebben er zin in."

Blogs