Volledig scherm
De wildernis wordt Stadstuin Zuid.

Piushaven: van tostibar tot stadstuin

Do 24 apr: Flexwerkplekken, tostibar, een stadstuin, vintage winkels en tal van andere creatieve bedrijven. De Janusloodsen aan de Galjoenstraat in de Piushaven zijn sinds deze week een culturele/experimentele potpourri.

door Bas Vermeer

Achter de deuren van het loodsencomplex krijgen de komende drie jaar creatieve ondernemers vrij spel om vanalles op poten te zetten, binnen het project Bouwplaats Jouwplaats.

Kleine blik in de keuken:

Bomenlounge
De Bomenlounge is er neergestreken (foto bij de blog) en zorgt voor flexwerkplekken en een expositieruimte. De ‘lounge’ zat eerder in het Faxx-gebouw, verhuisde toen naar de Spoorzone en zit nu dus aan de Piushaven.
„Het kan hier echt leuk worden”, zegt Vincent Vriens van creatief bureau Victor-Zorro (gespecialiseerd in videoprojecties), ook het bedrijfje achter de lounge. Hij wijst daarbij op de ontwikkelingen in de horeca, op de nieuwe bewonerscomplexen. „Het begint hier echt te leven.”

Hoe de lounge daar zelf op inhaakt, is nog niet helemaal duidelijk. Met flexwerkplekken in ieder geval, wekelijks een tostibar. Er wordt gedacht aan exposities rond mediakunst, met video en digitale projecten.
In de Spoorzone werd er wekelijks ‘Howlin’ Wolf’ georganiseerd: een culturele ontmoetingsavond met presentaties en optredens van bandjes, kunstenaars, filmmakers en performers.
Vriens: „Maar we moeten nog even kijken hoe het met de geluidsoverlast zit.”

Bedrijf D’Liefde
In dezelfde ruimte werkt het jonge Bedrijf D’Liefde naar de opening toe. Helene van Venrooij en Stephanie Korthout zetten een online winkel in vintage kleding op poten, aan de Galjoenstraat zorgen ze voor een pop up-winkel.

"Ik denk dat het hier bruisender kan worden dan de Spoorzone”, zegt Van Venrooij. Ook daar zitten creatieve ondernemers bij elkaar. Met een glimlach: „Maar waar zij zich met Berlijn vergelijken, zijn wij hier gewoon Tilburgs.”
De twee gaan er waarschijnlijk ook dingen organiseren: in oktober bijvoorbeeld is er een een expositie ‘over de liefde bedrijven’ in NS16. „Maar wie weet komt die ook naar de Galjoenstraat.”

Stadstuin
In de tuin werkt Bram Reiniers van UrbanTastin aan wat Stadstuin Zuid moet worden: een tuin met een sociale functie voor de buurt. Waar mensen samen kunnen tuinieren, een gesprek, een kop koffie of activiteit op kunnen zitten.

UrbanTastin - bekend van de Urban Farm op Mundial - wil van de tuin ‘een gave, groene tuin’ maken. Het groen is er al: de planten zijn dwars door de betegelde vloer metershoog de lucht in geschoten (foto 2). Maar het moet veel meer worden: „Denk daarbij aan GardenMania in Strijp S”, zegt Reiniers, „of mooie rauwe vergroende plekken in steden als Berlijn of London.” Bedoeling is dat de tuin samen met behulp van de buurt vorm krijgt.

Het zijn drie voorbeelden, maar er zit zoveel meer.
Houtwerkplaats Woodworks van Amarant maakt er meubels voor ontwerper Piet Hein Eek. Portagora heeft er een vintage winkel.
In een andere ruimte van het complex hangen dan weer schommels.
Gewoon, omdat het kan.

Een mooie potpourri, de buurt kan er gewoon binnenlopen. Het tijdelijk gebruik is er voor de imago-building van de locatie aan de haven.
In de toekomst moet het een permanente woon/werkplaats worden.

Meer foto's - van Eefje Dagevos - zijn hier te vinden.

Volledig scherm
Eén van de ruimtes van de Janusloodsen.