Volledig scherm
Beeld uit het filmpje van het ontwerp voor de Katterug

Plan: Foeilelijke onderdoorgang Katterug wordt 'kunstzinnig pareltje' (video)

Woe 28 okt: De donkere, groezelige onderdoorgang van de Katterug in Tilburg moet 'een kunstzinnig pareltje' worden. En daarmee laten de kartrekkers zien dat je ook na je zeventigste iets moois in de stad voor elkaar kunt boksen, glimlacht de 77-jarige Joke Vorselaars.

door Bas Vermeer

Samen met Margot Princen (72) is ze de voorvechter van het burgerinitiatief om de ‘vieze onderdoorgang te pimpen’. De twee waren anderhalf jaar onvermoeibaar bezig om het haveloze stukje Tilburg aan te pakken.

Ontwerp
Op de bovenkant van de onderdoorgang wordt - zo luidt het plan - een kunstwerk gemaakt van reflecterend metaal. Daarin zijn, in de vorm van de plattegrond van de stad, woorden gegraveerd die met de stadsbewoners te maken hebben. Het staal reflecteert overdag voorbijgangers en verandert ‘s nachts in een lichtsculptuur dat de onderdoorgang verlicht (zie het filmpje onderaan deze blog).

Het ontwerp is van de 26-jarige Nathaly Antonia. een derdejaars studente Vormgeving van the Academy for Art, Communication and Design (ArtCoDe) in Tilburg. Ze verwerkte haar fascinatie voor spiegels in het plan. "En de woorden zijn er om mensen te inspireren, het gaat over wie ze zijn."

'Lelijk & onveilig'
De kiem werd anderhalf jaar geleden gelegd. Als voorzitter van het bewonersplatform Katterug vertegenwoordigt Vorselaars 144 appartementen. Ze nam het initiatief op zich om ‘van de Katterug iets te maken’: „De lichten zijn al jaren uit, de onderdoorgang is lelijk en onveilig.”

Maar het pad van voornemen naar uitvoering was ruig. „We wisten niet waar we moesten beginnen”, zegt ze. Na een toevallige ontmoeting op het terras gingen de twee een samenwerking aan met een docent en theatermaker. Er werd nagedacht over het inschakelen kunstenaars die de passage zouden schilderen.
Via dat pad kwamen ze weer bij het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (BKKC) en de gemeente terecht. „Die werkten enthousiast mee. Er werd opgemerkt dat we ook iets met lichtprojectie zouden kunnen doen.”

ArtCoDe
Na beraad werd er met ArtCoDe contact gelegd: voor een wedstrijd waarbij zeven derdejaars een ontwerp maakten. Vorselaars: „Dat ze op zo’n jonge leeftijd al van die prachtige dingen weten te ontwerpen. Eentje maakte een gigantische lamp voor de onderdoorgang, een ander had van de onderkant een enorm weefgetouw gemaakt. Uiteindelijk heeft Nathaly gewonnen. De Engelse woorden van het kunstwerk worden overigens wel Tilburgs hoor, daar wordt nog over nagedacht.”

En nu?
Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, openbare ruimte) laat weten dat er serieus wordt gekeken naar de technische en financiële haalbaarheid. "Het zou ook erg fijn zijn als het gaat lukken, omdat het een verdomd mooi plan is.”

Het ontwerp:

Blogs