Volledig scherm
Fietsers Willem II-straat. © Bas Vermeer

Plan: 'Groen fietspad' voor koppige fietsers in de Willem II-straat

Di 14 nov: De gemeente wil met bloembakken een provisorisch fietspad aanleggen op de Willem II-straat, tussen de Tuinstraat en Heuvelstraat. Ook al mogen fietsers daar eigenlijk niet fietsen. 

door Bas Vermeer

Of om preciezer te zijn: na 11 uur 's ochtends mogen mensen niet meer over het 'laatste stukje' van de Willem II-straat rijden. Maar dat weet bijna niemand óf het wordt stelselmatig genegeerd. 

Sinds de aanleg van de Willem II-passage onder het spoor is de route populair: het is een voor de hand liggende verbinding tussen noord en zuid. 

Fietsvrij

Maar niet alle winkeliers zijn daar blij mee. ,,Met name de overlast van scooters en brommers is storend", vertelt Guus Teurlings van kookboekenwinkel 63°. ,,Het liefst zie ik een fietsvrije winkelstraat, maar de ingreep met de bloembakken lijkt mij op zich een aardige oplossing."

Het plan is om in de Willem II straat , aan de zijde waar de meeste winkels zijn, smalle lange bloembakken te plaatsen. Negen bakken van 1.20 meter bij 40 centimeter met 'grasachtige planten' en een enkele rododendron. Zo ontstaat er een apart pad voor fietsers en voor wandelaars. 'Om conflicten te voorkomen', aldus de gemeente. 

Fietspad...

De meeste ondernemers zien het positief in. De mannen van de nieuwkomer STUEN zien graag wat meer groen in de straat. ,,En het is leuk als de mensen straks wat dichter op de etalages lopen." 

Ron Meijboom van Het Zingende Nijlpaard heeft er een hard hoofd in: ,,Ik vraag me dan toch af hoe ze dat met het vrachtverkeer hier gaan doen. En het is ook weinig consistent, fietsers mogen hier niet fietsen, maar er ligt straks wel een fietspad..." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement