Volledig scherm
Het centrale plein, één van de onderdelen van plan Koningskwartier. © Ontwerpbureau ZUS & AWG Architecten

Plan: lelijkste plein van Tilburg wordt groen Koningskwartier. 'Het is nu of nooit'

Di 27 feb: Twee wooncomplexen aan het Koningsplein slopen en het 'lelijkste eendje van de stad' helemaal opnieuw inrichten.  Er ligt een plan van tientallen miljoenen euro's om het Koningsplein onherkenbaar te veranderen in een groen 'Koningskwartier'. 

door Bas Vermeer

Volledig scherm
Koningskwartier met 1. nieuw bomenplein Piusstraat, 2. het centrale plein, 3. binnenhof bij nieuwe woningbouw. Ook ingetekend: de twee nieuwe complexen van Amvest en TBV Wonen. © Gemeente Tilburg

Op die operatie sturen wethouder Mario Jacobs en vastgoedeigenaren Amvest en TBV Wonen aan. Het Koningsplein wordt een woon- en verblijfskwartier (het 'Koningskwartier'). Daarvoor gaan de twee gebouwen tussen het plein en de Piusstraat tegen de grond. Er verrijzen twee totaal nieuwe wooncomplexen met groene binnenhoven. 

Daarnaast komt er een centraal - door bomen omgeven - plein waar de weekmarkt kan staan. De ondergrondse parkeergarage wordt verwijderd zodat het groen wortel kan schieten en evenementen als Tilburg Zingt er mogelijk zijn. 

Zo kan de Paleisring vergroenen en ontstaat er nóg een extra pleintje - á la de Delftse Beestenmarkt - aan de Piusstraat. Vanuit het hart van het nieuwe kwartier kun je onbelemmerd via de Koopvaardijstraat richting haven kijken (zie afbeelding helemaal onderaan).

Herontwikkeling

Quote

Of je er nu woont of een marktkraam­pje hebt, iedereen ziet dat er meer mogelijk is met dit plein

Marije Buursink, manager Wonen van TBV

Het voornoemde plan is één van de drie opties die het afgelopen jaar werden uitgewerkt voor de herontwikkeling van 'het lelijkste plein van Tilburg'. Het is de gedoodverfde favoriet van de wethouder en vastgoedeigenaren van het plein: Amvest en woonstichting TBV Wonen. 

Amvest is de eigenaar van het complex met commerciële ruimtes en maisonnettes op de oostelijke flank van het plein (waar onder meer PortAgora zit). De vastgoedeigenaar wil het complex sowieso slopen en herbouwen. 

Bij TBV Wonen, eigenaar van de aan de Piusstraat gelegen flat Piusstaete, dachten ze meer aan een opknapbeurt van het pand. ,,Maar we zien ook het belang van de stad", zegt Marije Buursink, manager Wonen van TBV. ,,Of je er nu woont of een marktkraampje hebt, iedereen ziet dat er meer mogelijk is met dit plein." 

Drie opties

Quote

Het is al 40 jaar een betonnen woestijn

Wethouder Mario Jacobs

In totaal zijn er drie varianten voor de herontwikkeling. Naast de favoriet is er ook een model - laten we het hier 'Koningskwartier Light' noemen - waarbij de parkeergarage slechts een stuk kleiner wordt. Daardoor kunnen er geen bomen in volle grond op het plein komen te staan en wordt de Paleisring evenmin groener. Die moet dan beschikbaar blijven voor evenementen als Tilburg Zingt. 

Als laatste - en minst geliefde - is er een optie waarbij het Koningsplein het Koningsplein blijft. Wel met wat nieuwbouw, wat groen, maar geen mooie binnenhoven en extra pleintje aan de Piusstraat. Waarbij TBV Wonen zich 'ernstig afvraagt' of nieuwbouw dan wel de moeite waard is. 

Dat de neuzen dezelfde kant opstaan is bijzonder. Amvest en TBV gingen op eerdere plannen voor het plein niet in. Het is nu of nooit, dat gevoel hebben ze alle drie. ,,Over 25 of 30 jaar is het maar de vraag of deze belangrijke partijen een kans willen of kunnen pakken", aldus de wethouder. ,,Als dat niet zo is, zit je over 100 jaar nog met dat plein in de maag. En het is al 40 jaar een betonnen woestijn." 

Bedragen

De bedragen liegen er niet om. Amvest en TBV investeren samen om en nabij de 45 tot 50 miljoen euro in hun eigen vastgoed. De variant 'Koningsplein blijft Koningsplein' is voor de gemeente het goedkoopste: tussen de 13,5 en 15 miljoen euro. 'Koningskwartier Light' kost tussen de 14,5 en 17 miljoen en de favoriete optie tussen de 18,5 en 26,5 miljoen. 

In al die pakketten zit een aantal basiszaken zoals de verhuizing van De Nieuwste School. Ze verschillen vooral door het wel of niet weghalen van de parkeergarage. ,,Die 26,5 miljoen euro is nodig als je elders een nieuwe ondergrondse parkeergarage terug bouwt", aldus Jacobs. ,,Maar dan ben je een zot." 

Hij denkt eerder aan een optie om bij het Louis Bouwmeesterplein extra plaatsen bovengronds te maken. ,,Op Strijp S in Eindhoven hebben ze een meccano-achtige parkeergarage, waar je al naar gelang de behoefte lagen aan toe kunt voegen."

Nu of nooit? 

Volgens de wethouder zijn er op dit moment twee prangende vragen. ,,Doen we het nu of nooit? En doen we het goed of half? Het is meer dan een plein, vandaar ook de naam Koningskwartier. Je ontwikkelt een heel nieuwe sfeer in de stad, een nieuwe verbinding tussen gebieden."

De drie visies gaan nu door naar de nieuwe gemeenteraad. Die zal er, wordt verwacht, in het derde kwartaal dit jaar een besluit over kunnen nemen. 

Mocht werkelijk álles meezitten - van politieke besluiten tot het sluiten van de intentie-overeenkomsten met Amvest en TBV - kan er vanaf 2020 met de gefaseerde aanpak van het plein worden begonnen. De weekmarkt kan bij die aanpak gewoon doorgaan.

En voor de liefhebbers meer beeld:

Volledig scherm
Koningskwartier light, zonder bomen rond centraal plein, zonder groene Paleisring. © Gemeente Tilburg
Volledig scherm
Koningsplein blijft Koningsplein, wel groener en (deels) nieuwbouw. Maar TBV Wonen gaat dan wellicht niet overstag. © Gemeente Tilburg

De impressies die bij de Koningskwartier-opties horen: 

Volledig scherm
Bomenplein aan de Piusstraat. © Ontwerpbureau ZUS & AWG Architecten
Volledig scherm
Het centrale plein (alleen als de parkeergarage verdwijnt). © Ontwerpbureau ZUS & AWG Architecten
Volledig scherm
Binnenhof. © Ontwerpbureau ZUS & AWG Architecten

Doorkijkje vanuit de Koopvaardijstraat, zit in alle drie de plannen:

Volledig scherm
Doorkijkje vanuit de Koopvaardijstraat, impressie. © Ontwerpbureau ZUS & AWG Architecten
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs