Volledig scherm
Robert Bruijs (Bruijs Jachtbouw) heeft een pontje gebouwd voor de Tilburgse haven. © Tonny Presser/Pix4Profs

Pontje klaar voor vertrek naar Piushaven: op eigen kracht naar de overkant

Ma 13 nov: Zo'n 5 tot 10 personen kunnen er op staan, de fiets kan mee, maar je moet zelf wel even draaien om de overkant van de Piushaven te bereiken. Een handbediend pontje, de nieuwste aanwinst van de Tilburgse haven, is bijna klaar voor gebruik. 

door Bas Vermeer

Het pontje pendelt tussen de wijk Jeruzalem en de De Werf op en neer. Handbediend, dus staat er op drie plaatsen een lier: aan de kant van De Werf, aan de Jeruzalem-zijde en op het pontje zelf. Waarschijnlijk komt het pontje in het verlengde van de Twentestraat te liggen.

Bouw

Zover is het nog niet, het vaartuig - 2,5 meter breed, 5 meter lang - ligt nu nog in Bergen op Zoom bij Bruijs Jachtbouw. Het bedrijf is gespecialiseerd in het bouwen van zeil- en motorboten. ,,We hebben het pontje van nul af aan opgebouwd", zegt Robert Bruijs. ,, En zijn er een goede twee weken mee bezig geweest."

Tilburg had nog geen zelfbedieningsveerpontje. Op loopafstand van station Den Bosch vaart sinds 2003 'De Moerasdraak' op en neer, een vergelijkbaar pontje. Door op de steiger aan een handlier te draaien wordt het vaartuig via een stalen ketting aangetrokken. Je maakt de overtocht van dertig meter door aan de lier te draaien. 

Havenpark

De komst van het pontje hoort bij het veelomvattende plan om de Piushaven mooier te maken. In het 75 hectare grote en 1,5 kilometer lange gebied wordt aan beide oevers stukje bij beetje een Havenpark aangelegd, waardoor mensen kleine en straks grote wandelrondes rond de haven kunnen maken. 

Bij dat plan horen ook het permanente horecapaviljoen op de middenpier - waar sinds kort RAK in zit - meer groen, minder parkeren, steigers om op te wandelen en het pontje. 

De gemeente weet nog niet precies wanneer het pontje in gebruik wordt genomen. 

Volledig scherm
Robert Bruijs op het pontje. © Tonny Presser/Pix4Profs
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement