Volledig scherm
Het toekomstige pontje van de haven. © Pix4Profs

Pontje Piushaven stuit op woeste baren: onvrede in de buurt

Woe 17 jan: Het pontje van de Piushaven moet dit jaar de noord- en zuidoever verbinden, maar ontpopt zich vooral nog als splijtzwam tussen buurtbewoners.

door Bas Vermeer

Het lijkt geen hersenkraker: de aanleg van een handbediend pontje waar zo’n 5 á 10 personen op kunnen staan. Een leuk speeltje in de Piushaven. Maar voor het er is, begint het pontje - dat ter hoogte van De Werf moet komen te liggen - al averij op te lopen.

Communicatie

Niet eens zozeer omdat er voor- en tegenstanders zijn. Want ja, er zijn mensen die het ding niet voor de deur willen hebben. Omdat ze overlast vrezen van hangjeugd, of vanwege de teloorgang van het uitzicht. 

Net zo goed als er enthousiaste mensen zijn, die hier en daar alleen nog een kritische kanttekening willen plaatsen. Zoals De Werf-bewoner die blij is maar de kleur van het pontje (felgeel) niks vindt.

De averij zit ‘m in de communicatie. De meeste voor- en tegenstanders vinden elkaar in een verwijt richting de gemeente: dat de communicatie spelbreker is in het hele proces rond de plaatsing van het pontje. Zo bleek woensdagavond tijdens een informatieavond over het pontje. 

Die zou over de veiligheid en het beheer van het pontje gaan, maar liep voortijdig op de klippen door onvrede onder havenbewoners.

Locatie

Het vaartuigje zou - volgens de eerste prille plannen - in het verlengde van de Twentestraat te komen liggen. Bij een eerste informatieavond vroegen omwonenden van de haven om meer opties. Bij de tweede informatieavond waren er drie en werd er één locatie aangewezen: bij De Werf.

Maar daar is, betogen sommige bewoners, niet genoeg draagvlak voor. ,,De helft van De Werf-bewoners, die toch het pontje voor de deur krijgen, wist niet van die informatieavonden”, zo luidde woensdagavond één van de vele verwijten.

Meer mensen voelen zich niet gehoord of zelfs ‘overvallen’. Niet alleen de bewoners, ook de buurtraad Armhoefse Akkers werd niet geïnformeerd, liet een vertegenwoordiger van die raad gisteren weten. ,,We sturen de wethouder een brief over de gebrekkige communicatie.”

'Onterecht'

Waar de ene bewoner juist de handen uit de mouwen wil steken, was de ander woensdagavond nog bezig met de ‘onterechte’ locatie van het pontje. Volgens gemeentelijk projectleider Jan Mastenbroek had de gemeente ‘achteraf een andere route moeten bewandelen.’ 

Hij had - ‘in alle oprechtheid’ - niet verwacht dat het pontje zoveel teweeg zou brengen. Maar de locatie van het pontje staat volgens hem nu vast. Er moet nog wel een omgevingsvergunning komen. Daar kan bezwaar tegen worden gemaakt.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs