Volledig scherm
Buitenlanders met wiet op de Roadburn-camping. Texaan Chris Ross (links) heeft nog een hele proefkit vol met joints voor de boeg. Hij test het samen met een Braziliaanse vriendin en Duitse vriendinnen. © BeeldWerkt

Poppodium 013-directeur: 'Pas wiet-ontheffing buitenlandse bezoekers ook op andere festivals toe'

Do 8 juni: Tijdens de afgelopen edities van festivals Woo Hah! en Roadburn mochten buitenlandse bezoekers voor het eerst in jaren weer wiet en hasj in de Tilburgse coffeeshops kopen. Dat is succesvol én smaakt naar meer, zeggen Poppodium 013-directeur Frens Frijns en Gijs van Schijndel, de woordvoerder van The Grass Company Tilburg. 

door Bas Vermeer

,,De voorgaande jaren kon de Roadburn-bezoeker niet in de coffeeshop terecht", zegt Frijns. ,,Wat zie je dan? Zwermen illegale verkopers op brommertjes die aan de bezoekers op straat wiet verkopen. En je hebt geen idee wat voor criminaliteit ermee gepaard gaat, wat er nog meer wordt verkocht en of ze rommel verkopen."

Frijns is 'hartstikke blij' dat de buitenlandse bezoekers van Woo Hah! en Roadburn de komende edities weer naar de coffeeshops mogen. Maar van hem mag het breder worden getrokken: ook naar andere meerdaagse festivals. ,,Netherlands Deathfest bijvoorbeeld, ook daar komt internationaal publiek op af." Het Poppodium trekt dit jaar naar schatting 40.000 buitenlandse bezoekers naar de stad. 

Ingezetenen
Samen met Van Schijndel en D66-raadslid Jan Stoop evalueerde Frijns gisteren 'de Woo Hah!/Roadburn-wietontheffing'. D66, de grootste coalitiepartij, diende vorig jaar met GroenLinks, SP en de PvdA een voorstel in om buitenlandse bezoekers van die twee festivals tijdelijk als 'ingezetenen van de stad' te zien. 

Want alleen als ingezetene - inwoner van Nederland - kan men in de coffeeshops iets kopen. Tilburg is een van de weinige gemeenten die streng het zogenoemde ingezetenencriterium (i-criterium) handhaaft. 

Van de 103 coffeeshopgemeenten zijn er slechts een paar handhavers, allen in het zuiden. Maastricht, Den Bosch, Tilburg en Breda bijvoorbeeld. Maar in Eindhoven, Weert en Venlo - en boven de rivieren overal - kunnen buitenlanders wél in iedere shop terecht. 

Dat er geen uniform beleid is, komt doordat het plan voor de wietpas sneuvelde. Het i-criterium bleef van kracht, maar gemeenten mochten 'lokaal maatwerk' toepassen. 

'Absurd'
Hoewel Van Schijndel blij is met de tijdelijke ontheffing tijdens de twee festivals, volgens hem blijft de situatie 'absurd'. ,,Buiten Woo Hah! en Roadburn om krijgen we mails van buitenlanders die het niet snappen." Hij lacht: ,,En dat snap ik. 'Waar vlieg je op?', vragen we dan. In Eindhoven, Amsterdam, Nijmegen mogen ze gewoon binnen. Dat zeggen we dan maar, als service."  

D66'er Stoop wil met de bevindingen van Frijns en Van Schijndel weer terug naar de politiek. ,,De behoefte is er om dit breder te trekken, maar in wat voor vorm en wat voor tempo, dat moeten we nog bekijken. Ook met de politieke collega's."

Blogs