Volledig scherm
De Nieuwlandstraat op vrijdagmiddag

Proef autoluwe Nieuwlandsstraat: protest zwelt aan

Za 25 juni: In de straten rondom de Nieuwlandstraat zwelt het protest tegen het autoluw maken van de straat aan. Eind dit jaar wil de gemeente Tilburg de straat, als proef, een jaar afsluiten voor verkeer.

door Bas Vermeer


„Schandalig plan”, zegt Jan van Mierlo, werkzaam en woonachtig in de Willem II-straat. „Je kunt de binnenstad alleen uit via de Stationsstraat en de Nieuwlandstraat. Door de cityring rijden we dagelijks al twee tot drie kilometer om, als je de Nieuwlandstraat afsluit wordt dat verdubbeld. Hoezo slimmer, schoner en veiliger?”

Positief
In de Nieuwlandstraat zelf wordt het autoluw maken – tussen 06.00 uur en 11.00 uur in de ochtend wel verkeer, daarna gaat de straat op slot; straatbewoners krijgen ontheffing – breed gedragen door ondernemers.

Op de Stadsgezicht-poll begin dit jaar over afsluiting werd 400 keer gestemd. ‘Prima plan’, aldus 74 procent van de stemmers. 4 procent van de stemmers heeft geen mening, de rest (23 procent) noemde het een ‘slecht idee’.

'Fatsoenlijk plan'
Maar een flink aantal omwonenden werd recent pas wakker. „Mensen werken hard, zijn niet altijd goed op de hoogte van wat er speelt”, aldus Van Mierlo. Nu de gemeente het verkeer in kaart brengt – zichtbaar aan de kabels over het wegdek en verkeerstellers – klinkt meer onvrede in de binnenstad.

Van Mierlo vindt het wél ‘een hartstikke goed idee’ om iets aan de Nieuwlandstraat te doen. „Maar zorg dan eerst voor een fatsoenlijk verkeerscirculatieplan.”

Drempel
Autoluw maken is helemaal niet nodig, stelt Jan Smulders van de tweewieler- en technische groothandel in de Mariastraat. „Ga op de hoek bij Prinsheerlijk zitten en tel de auto’s. Dat valt reuze mee.” Hij glimlacht. „Zo’n verkeersdrempel als ze in Berkel-Enschot hebben, die moeten ze hier leggen. Wie te snel rijdt, verliest alles onder zijn auto.” Smulders denkt straks klanten te verliezen, zo’n zeven à acht per dag. „De mensen die uit Eindhoven of Middelbeers naar hier komen.”

File
Overigens gaat de gemeente niet over één nacht ijs. Naast het verkeerskundig onderzoek worden gesprekken met ondernemers en bewoners gevoerd en verschillende scenario’s opgesteld. Tegen het uiteindelijke verkeerskundig besluit kan bezwaar worden gemaakt.

„Straks staat er weer om 17.00 uur een file in de Tuinstraat”, zegt Ron Meijboom, bewoner en ondernemer van de Willem II-straat. „Toen de cityring één richting werd, heeft de politiek beloofd dat er twee uitgangen in de binnenstad zouden blijven.” Maak dan de hele binnenstad autoluw, zegt hij. „Dan krijgen álle bewoners ontheffing en kunnen we nog op twee manieren de binnenstad uit.”

Volledig scherm
Een verkeersteller aan de Spoorlaan eerder deze week. Foto Jan van Eijndhoven