Volledig scherm
Roadburn in Tilburg © BeeldWerkt

Roadburn ook in de Koepelhal: meer ademruimte, minder rijen & extra 'kleur' in de stad

Do 12 okt: Het Roadburn Festival in Tilburg is legendarisch, maar dat waren de rijen tijdens de vorige editie soms ook. Stond er 2500 man voor podiumlocatie Dudok te wachten. Daar moet nu een eind aan komen: Roadburn voegt de Koepelhal als locatie toe.

door Bas Vermeer

,,We waren naarstig op zoek naar iets meer ademruimte", zegt Roadburn-voorman Walter Hoeijmakers. Voor Dudok - tegenover het Poppodium - stond in april van dit jaar soms wel 4 keer op een avond een rij voor de deur. Op het drukste moment zelfs 2500 man. 

Ontbrekende schakel

Quote

De Koepelhal is voor ons de ontbreken­de schakel

Walter Hoeijmakers

Het festival wordt niet groter door de toevoeging van de Koepelhal. Walter lacht. ,,Dat denkt iedereen, maar dat is niet zo. De Koepelhal, met capaciteit voor 1200 man, is voor ons de ontbrekende schakel. Daar kunnen we bands neerzetten die te klein zijn voor het grote podium en te groot zijn voor de kleine podia."

Dudok blijft een locatie voor optredens evenals Popppodium 013 met de grote en kleine zaal. Of Extase weer meedoet is nog onduidelijk, de horecagelegenheid maakt zich op voor de heropening

De nieuwe locatie moet niet alleen de stroom mensen indammen. ,,We kunnen Roadburn netjes een beetje spreiden en op deze manier wordt het nog meer een stadsfestival." Meer kleur dus in de stad, of beter: verschillende tinten zwart. 

Eindelijk Godspeed

Quote

Met Godspeed voer ik al 10 jaar gesprekken

Walter Hoeijmakers

Walter hoopt weer zo'n 4500 bezoekers (70 procent van buiten Nederland) op Roadburn te verwelkomen. De 23e editie is voor hemzelf dit jaar extra bijzonder door de komst van Godspeed You! Black Emperor

,,Daar voer ik al 10 jaar gesprekken mee", vertelt de opperburner. ,,Ze komen met twee verschillende shows en zijn heel enthousiast." 

Waarom de Canadese groep overstag ging? ,,Ik denk omdat ze zien dat het meer dan een heavymetalfestival is, dat niet alles metal is. Er is aandacht voor artistieke en kunstzinnige zaken en duistere singer- songwriters of freejazz vind je hier net zo goed."