Roadburners over Tilburg: 'Kroketten. Die komen uit de muur!'

Vrij 21 apr: Als een 8-jarige op Sinterklaasavond. Zo kijkt Glenn Fagervik (43) als hij over kroketten praat. En natuurlijk: de Roadburner uit het hoge noorden van Noorwegen bezoekt het Tilburgse festival in de eerste plaats voor de muziek.

door Bas Vermeer

Maar ja, de FEBO oefent ook een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hem uit. Daar liggen die krokante rakkers achter raampjes, wachtend tot er een eurootje naar binnen wordt geworpen. ,,Amazing, so nice, dat heb ik nergens anders in de wereld gezien."

Legioen
Het is verfrissend om te zien hoe het buitenlandse Roadburn-legioen - veelal in zwart, aardig wat baarden - naar Tilburg kijkt. Voor Fagervik is het niet alleen de automatiek die Tilburg anders maakt. Tilburg is ook bijzonder omdat er straten zijn waar geen auto's rijden én omdat er zo veel terrassen zijn. 

Fagervik vertelt het voor zijn tipi, het Indiaanse tentje waar hij de nachten doorbrengt. Op het toekomstige Spoorpark heeft de Stadscamping een mini-stad op poten gezet. Zo'n 1.000 Roadburners brengen er de nachten door.

Kings
Niet voor iedere buitenlandse bezoeker verschilt Tilburg zoveel van de eigen woonplaats. ,,Geen bergen, dat is het wel ongeveer", glimlacht Dominique Fumeaux (35) uit het Zwitserse Sion, een stadje in de Alpen. Toch is er een beetje dat thuisgevoel: het tentje staat dicht bij het talud. ,,Nog een verschil: het beste festival van de wereld staat hier." Dat dan weer wel. Toch zijn de verschillen soms verrassend groot.

Neem Wolfgang Krause (64) uit Stuttgart, hij kan zijn geluk niet op. ,,Ik zei het net nog tegen mijn vriend: 'Kings on bikes'. Je voelt je echt een koning als hier door de stad rijdt. Fietspaden! Het is allemaal supergoed geregeld. Maar ja, wat wil je, ik kom uit de stad van de Mercedes Benz." Sommige van de Roadburners huren voor dat 'koningsgevoel' speciaal een fiets ('want Nederland, dat is fietsen').

Iets wat de Texaan Chris Ross (29) ook wel zou willen: maar met een soort proefpakket vol joints heeft hij nog genoeg werk voor de boeg. Niet dat wiet zo uitzonderlijk is, het is inmiddels in een aantal staten gelegaliseerd. ,,Maar niet in Texas", klinkt het spijtig.

Getto

Hoe hij naar Tilburg kijkt? ,,Wat me opvalt, is dat ik nog geen getto heb gezien. In San Angelo, waar ik vandaan kom, zien alleen de rijke wijk en de shopping mall er goed uit. En dat laatste komt doordat er veel rijke mensen omheen wonen. Hier lijkt de weelde eerlijker te zijn verdeeld over de stad." 

Volgens Roadburn-organisator Walter Hoeijmakers is er één overkoepelend gevoel bij de buitenlandse bezoekers. ,,Dat ze zich hier zo welkom voelen, Tilburg is een warm bad voor ze. Je hoort het ook van de bands: ze worden hier met open armen ontvangen." 

Het festival heeft nu 12 jaar Tilburg als thuisbasis. Hoeijmakers: ,,Roadburn is de 013, maar ook de Korte Heuvel, de Spoorlaan, de camping. En terwijl mensen naar de Korte Heuvel gaan om Roadburners te kijken, vinden Roadburners het leuk om echte Tilburgers te zien."

Is alles hosanna? Onaangename verschillen zijn er deze dagen ook. Krokettenliefhebber Fagervik lag te rillen in zijn tipi. Hij lacht: ,,Waar ik woon lag ijs en sneeuw, maar vannacht had ik het hier kouder."

Volledig scherm
,,Dat safaripark lag te ver weg, deze Stadscamping is geweldig. Op loopafstand van Roadburn!'' Nick Berkshire (37) en James Phung (36) uit Londen, zijn dik tevreden. © Beeld Werkt
Volledig scherm
Texaan Chris Ross (links) heeft nog een hele proefkit vol met joints voor de boeg. Hij test het samen met een Braziliaanse vriendin en Duitse vriendinnen. © Beeld Werkt
Volledig scherm
,,Kroketten uit de muur. Amazing, so nice, dat heb ik nergens anders in de wereld gezien'', zegt Glenn Fagervik (43) uit Noorwegen. © Beeld Werkt
Volledig scherm
,,Je voelt je echt een koning als je hier door de stad rijdt.'' Duitser Wolfgang Krause (64) doet dat op zijn fiets. © Beeld Werkt