Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven

Roze Maandag: roze zee kolkt door Tilburgse straten (foto's & video)

Ma 25 juli: Buitenissig uitgedoste dragqueens op Segways, een lesbisch stelletje fier hand in hand, een in het leer gehulde oudere meneer en lachende gezichten alom. De Roze Karavaan is op maandagmiddag van het station vertrokken, roze vrolijkheid kolkte door de Tilburgse straten.

De Roze Karavaan - vorig jaar afwezig vanwege de verbouwing van het station - trok langs de Bierhal, de Paleisring het Piusplein en de Korte Heuvel en daarna barstte het evenement Roze Maandag in de stad los. Er werden 350.000 mensen verwacht.

Bij het station had een slimme koopman een kraampje opgezet met roze versierselen, zelfs de bouwvakkers deden mee: ze bekeken de roze stoet, een enkeling ha zijn bouwvakkershelm ingeruild voor een roze exemplaar.

Feestjes
De stad was tot aan de nok toe gevuld met feestjes: Nederlandstalige optredens bij de Amster Bierhal (onder meer Marianne Weber), het Piusplein is het PinkSquare en de korte Heuvel stond in het teken van de vijfde Soepel-editie.

Er was natuurlijk de hele dag feest bij café De Nieuwe Lollipop en in de Muzentuin werd wederom het techno-feest Holy Pink gehouden. De Zino Live had een 'old school Roze Maandag vibe' tijden F*uck iT en bij het Poppodium werd afgesloten met een feest waar alleen vrouwen welkom zijn. Bij de overdekte Stadhuisstraat stond een travestietenshow op het programma. Een compleet overzicht is hier te vinden.

De brievenbussen deden mee en ook de Willem II-passage kleurde roze:

Update 13.20 uur:
Waarom Roze Maandag belangrijk is? ,,We vechten voor acceptatie, we moeten ons laten zien, niet in een hoekje wegduiken", zegt Patrick Simonis. De 47-jarige Nijmegenaar heeft een imposante snor, een brilletje met roze glazen en plastic hoorns in allerlei kleuren op zijn kale hoofd. ,,Na zo'n schietpartij in Orlando weet je hoe belangrijk het is om een roze dag te vieren en vannacht was er weer een schietpartij in Amerika bij een club." Bang dat hier zoiets zou kunnen gebeuren? ,,Ach, wat moet je dan? Altijd maar thuis blijven zitten? We gaan feesten, ook voor Orlando."

In de Stadhuisstraat is het eerste feestje al begonnen. Travestiet 'Cindy' is pas een uur op de been, maar heeft het pittig. ,,Deze jurk, het is net alsof je met zware bepakking rondloopt." Het warme, benauwde weer wil niet echt helpen. Maar de 26-jarige laaft zich aan de aandacht: ,,Al die mensen die met je op de foto willen, iedereen is supervriendelijk en vrolijk. Dat maakt het zo'n mooi feest. Ik hou van het Zuiden."

Update 14.42 uur:
De terrasjes zitten vol, er kan nog makkelijk over de kermis worden gelopen. Het drukste punt is bij De Nieuwe Lollipop, dat café heeft de rol van het vermaarde gaycafé De Popcorn overgenomen.

,,Prima sfeer hier", zegt Marcia van Oss (31). Ze maakt deel uit van de 'Lgbt-community' en is met haar partner op stap. ,,Zelfs de agentes die ik net zag patrouilleren zijn lesbisch, dat is prachtig!" Zelf kijkt ze ook haar ogen uit, ze lacht: ,,Er zitten wel heel bijzondere mensen tussen, al weet ik niet zo goed wat ik van die halfnaakte man met tepelpiercing moet denken. Maar dat is het mooie vandaag: mensen kijken."

Update 16.06 uur:
Vergeleken met vorig jaar is er ‘héél veel extra politie op de been’, laat een agent weten. Vanwege de recente gebeurtenissen in de wereld - de schietpartij in Orlando, de aanslag met een vrachtwagen in Nice - is de kermis extra beveiligd. Dat valt op straat nog niet zo op, het gaat vooral om de inzet van undercover-teams. „Met name achter de schermen is er extra aandacht, om mensen na te trekken bijvoorbeeld."

De eigenaar van De Lollipop heeft de beveiliging verdrievoudigd. Het valt de feestgangers amper op. Die hebben meer oog voor de woest behaarde mannen in leren kilts, de dragqueens op Segways. Maar toch lijkt het allemaal iets ingetogener dan voorgaande jaren. „Ik heb het idee dat er minder travestieten zijn”, merkt de Tilburgse Ernst van Wely (53) gezeten op een barkruk op. „Beetje jammer, dat vind ik écht horen bij de Roze Maandag.”

Update 18.56 uur:
Zo rond het avondeten komt de Roze Maandag echt op gang. De zon laat zich zien, de Korte Heuvel en vooral de Stadhuisstraat staan vol dansende mensen. Op grote kermisdoorgangen - zoals aan de Paleisring - is het als vanouds over de kermis schuifelen. Aan de Heuvelring heeft de pinautomaat het begeven, tot ergernis van bezoekers en ondernemers in de nabije omgeving. Maar de sfeer is erg goed, uitgelaten zelfs. Veel dansende mensen, tot zover bekend weinig incidenten.

Update 21.44 uur:
Je kunt over de koppen lopen in de stad, maar vooralsnog zijn er geen noemenswaardige incidenten gebeurd. Inmiddels is ook de Muzentuin tot de nok toe gevuld met feestvierders die het gratis festival Holy Pink bezoeken.

Volledig scherm
Roze Maandag in Tilburg. Marie-Thérèse Kierkels/BeeldWerkt
Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
Feest in de Stadhuisstraat. Foto Joris Buijs
Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven
Volledig scherm
© Jan van Eijndhoven