Volledig scherm
Ria van Dijk met haar meest recente aanwinst

Schiettent legt leven 'Luchtbuks Ria' (94) vast

Zo 28 juli: In 1936 schoot ze haar eerste, afgelopen week haar meeste recente. Ria van Dijk (94) is de onbetwiste koningin van de schietkraam. Bijna ieder jaar raakt ze de roos en zet ze zichzelf en de mensen die haar omringen op de foto. Alleen de oorlog strooide roet in het eten.

door Bas Vermeer

Tak! Twee keer klonk dat - voor Van Dijk - magische geluid deze week op de Tilburgse kermis. Jaar na jaar drukt de trefzekere dame het geweer van de schiettent tegen haar schouder en mikt ze op de roos. Het levert haar elk jaar binnen een paar schoten een foto op.
Zijzelf steevast met de loop op de roos, terwijl de foto's van zwartwit naar kleur verglijden, kledingstijlen veranderen en Van Dijk ouder wordt.

Terwijl Van Dijk met een luchtbuks schiet, schiet het leven terug. Met scherp.
De mensen die haar omringen - familie, vrienden, kennissen - stierven. In Brussel staat ze nog samen met haar broer voor de camera, op een andere foto met een vriendin. "Zoveel mensen dood", zegt Van Dijk terwijl ze haar collectie laat zien, "het is verschrikkelijk."

Desondanks blijft ze zelf verrassend monter en kras. Want, vertelt ze, die foto's zijn ook mooie herinneringen. "Een waardevolle gereedschapskist voor het leven."

De foto's werden eerder al gebundeld in een boekwerk, ook hing haar levenswerk in verschillende musea en op exposities. Een van de allereerste foto's is hier te zien.