Volledig scherm
Maycrete aan de Ringbaan-Zuid. Foto Jan van Eijndhoven/BeeldWerkt

Sloop Maycrete-woningen Ringbaan-Zuid: 'beter af' of 'zonde'? (Poll)

Woe 2 nov: Ze worden over een jaar of drie gesloopt, de twintig karakteristieke Maycrete-woningen aan de Ringbaan-Zuid. Daarmee verdwijnt een vertrouwd beeld uit de stad. Die frêle woninkjes waar plastic tuinkabouters zo mooi bij passen.

door Bas Vermeer

De prefabhuisjes herinneren aan het na-oorlogse Tilburg. De woningen kwamen destijds in het kader van de Marshall-hulp als bouwpakketten naar Nederland, geschonken door de Zweedse regering.

Tilburg kreeg als een van de weinige steden dit soort betonnen noodwoningen, in Nederland werden er iets meer dan 900 gebouwd.

Maycrete werden ze genoemd, een samentrekking van concrete (beton) en de naam van de Amerikaanse ontwerper Maybeck.

Treurnis?
De stad kreeg er 70, hun levensduur werd op 15 jaar geschat. Voor de ontsluiting van de Piushaven verdwenen er zo'n zes jaar terug een stuk of 20. Als de 'makrietjes' aan de Ringbaan Zuid worden afgebroken, zijn er nog 28 over in de Bokhamer (wijk 't Zand). Tiwos liet die in 2009 op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. Die aan de Ringbaan-Zuid wil de woningstichting door flats vervangen.

De vraag hier: is de ringbaan beter af zonder? Of is het zonde?

Wat dat laatste betreft: Tilburg is een stad waar we soms verknocht raken aan onze misbaksels. Toch ook een beetje wat Tilburg tot Tilburg maakt. (Hieronder twee voorbeelden, mocht u niet van meanderend gewauwel houden: de poll staat helemaal onderaan).

Blauwe badkamers
Neem die heerlijke blauwe badkamertegeltjes-toren in de Spoorzone. Begin 2014 werd bekend dat het gebouw mettertijd tegen de grond zou gaan. Van de 200 reacties op dat verhaal vond de helft het een 'gedrocht', volgens de andere helft was het juist een 'juweel'.

Of zoals achitect Frank van Oers - zoon van de ontwerper - reageerde: "Ik vond de samenvatting 'het is een lelijk pand, maar wel óns pand' mooi. Het is een kenmerkend gebouw dat herinnert aan een andere Tilburgse tijd."

Beljon-fontein
Een paar maanden daarvoor woedde de discussie of de Beljon-fontein moest blijven. Heel kort door de bocht: die betonnen bak met water aan het Willemsplein. Die zou destijds plaats moeten maken voor een parkje danwel een aanvoerroute naar een groot winkelbedrijf (de Primark weten we nu).

Er kwam een protest op gang, iets meer dan 200 mensen werden lid van het 'Beljon moet blijven'-platform. Er kwam een sit-in en wethouder Erik de Ridder koos vervolgens voor een andere aanvoerroute.

Afijn, ter zake. Pinkt u een traantje weg als de Maycrete-woningen aan de Ringbaan-Zuid verdwijnen? Of blijft er genoeg geschiedenis van de stad over met wat er in Bokhamer bewaard blijft?

(Reageer uitgebreid op Facebook, via Twitter of in de reacties onder deze blog)