Volledig scherm
Dancefeest in de kleine zaal van 013. Foto BeeldWerkt

Sluitingstijden horeca: 'Is Tilburg meer Tubbergen of Berlijn?'

Ma 18 mei: Lijkt Tilburg qua sluitingstijden in het nachtleven meer op Tubbergen - een landelijke gemeente in Twente - of op Berlijn? Volgens Joost Möller (VVD) dat eerste, terwijl wethouder Erik de Ridder Tilburg liever met de hoofdstad van de oosterburen vergelijkt. "Een stapje te ver misschien, maar we komen er aan."

door Bas Vermeer

"De grootste scene is de dancescene, met miljoenen bezoekers per jaar, 10, 20, 50 feesten op een dag, maar de ambitie van Tilburg om die bezoekers te verwelkomen past eerder bij een gemeente als Tubbergen", aldus Möller tijdens een discussie over de sluitingstijden in de horeca, het onderwerp in de commissie Vestigingsklimaat op maandagavond. "Dat je in de zesde stad niet door kunt feesten is te gek voor woorden."

De dance in Tilburg is juist booming, wierp De Ridder tegen. "Van ver buiten de gemeentegrenzen komen ze naar hier voor de dance, Tilburg past eerder in het rijtje met Berlijn. Als je kijkt naar feesten als Machinekamer, Aus Berlin en Kindergarten."

Möller: "Terwijl die laatste, Kindergarten, zich nadrukkelijk heeft uitgesproken voor flexibele sluitingstijden."
De Ridder: "Dat geluid is mij bekend, voor dit type evenement. Maar dat geldt niet voor alle horeca in de stad." Daarbij wordt De Ridder gesteund door de Koninklijke Horeca Nederland en het Tilburgse horecaconcentratiegebied, het overlegorgaan van de cafés in de binnenstad. Die zien juist niets in het morrelen aan de tijden. 'Het evenwicht is goed zo', stellen die.

Strippenkaart
De discussie werd aangezwengeld door D66, die wilde in de commissie van de verschillende partijen horen hoe zij over de sluitingstijden denken. Het voorstel van die partij: introduceer een strippenkaart - naar Eindhovens model - met daarop tien strippen die kunnen worden ingezet als een horecagelegenheid langer open wil zijn. "Ook Poppodium 013 heeft in een gesprek met ons laten blijken dat ze meerdere keren per jaar langer open wil blijven dan 4 uur."
Daarnaast lieten ook de organisatoren van dancefeesten weten 'langer door te willen gaan'.

De Ridder wees er op dat die strippenkaart al bestaat: twee keer per jaar kunnen ondernemers van vrijstelling gebruik maken. De meeste partijen gaven aan heil te zien in het uitbreiden van het aantal strippen. De VVD ging veel verder: van die partij moeten feestgangers op bepaalde plekken in de stad tot 7 uur door kunnen feesten. Mits er geen overlast is voor de buurt en het verkeer goed geregeld is. "En die plekken zijn er", aldus Möller.
Partijen als de TVP en OPA sluiten zich aan bij de Koninklijke Horeca Nederland: 'het is goed zoals het is'.

Voorlopig blijft het in ieder geval nog bij een discussie: eind dit jaar wordt de nieuwe horecanota gepresenteerd. Daar maakt het wel of niet aanpassen van de sluitingstijden deel van uit. De wethouder wil daarvoor eerst met bewoners, horeca-ondernemers maar ook de organisatoren van dance-evenementen praten.

Meer over dit onderwerp: de meningen van organisatoren van dancefeesten zijn hier te vinden.
Een discussie tussen Joost Maissan (organisator dancefeest Diep), Huub Buijssen(gezondheidspsycholoog), Alex Schneiders (voorzitter van het horecaconcentratiegebied: het overlegorgaan van de cafés in de binnenstad), Joost Heijthuijsen(organisator festival Incubate) en wethouder Erik de Ridder leest u hier.