Volledig scherm
Smaak Karavaan 2015 © Niek Willems

Smaak Karavaan 2015 dag één: drassig maar gezellig

Za 19 sept: De Smaak Karavaan pakt dit jaar nog groter uit dan de vorige editie: twee keer zo veel terrein en twee keer zo veel cateraars. Gisteren gooide het foodfestijn om 16:00 uur de deuren open in de Spoorzone. En precies op dat moment kwam het met bakken naar beneden.

Door: Niek Willems

“Altijd spannend”, vertelt organisator Rien van Linschoten als hij vrijdag rond 16.30 uur over het nog lege festivalterrein wandelt. Zenuwachtig? Een beetje. Maar vol goede hoop: “Rond zes uur loopt het vol. Vorig jaar was het zondag zo druk, dat we er aan dachten om misschien de deuren dicht te gooien.”

De grond wordt steeds drassiger. Het is niet te hopen dat dit weekend in het water valt. Dat zou verdomd jammer zijn, want foodies (liefhebbers van eten) en autoliefhebbers kijken hier hun ogen uit. In totaal staan er zo’n 50 stands in de Spoorzone. Cassavafrieten, sushi, verse mosselen, Surinaamse lekkernijen, pulled pork en crêpes. En dat allemaal geserveerd uit een Duitse brandweerwagen, citroënbusje of kever. Er treden singer-songwriters op, straatartiesten en ’s avonds draait er een dj.

Laat je snuit zien

Ook Tilburg is vertegenwoordigd in het aanbod van cateraars. Jasmijn Horbach van Yammie Tilburg heeft een complet varken aan het spit hangen. “Dit is nog een kleintje, morgen komt een groter varken.” Het Tilburgse restaurant zou eigenlijk niet meedoen dit jaar, vertelt de eigenaresse. “Ik ga maandag op vakantie. Als we aan zoiets meedoen, dan doen we het goed of niet. Rien van de organisatie zei: ‘Als ik een spit regel, doe je dan wel mee?’ Dat streelde mijn ego.”

Natuurlijk, het moet een centje in de la brengen, vertelt Horbach. Ze maakt overigens niet-bewust een woordgrap: “En tegelijkertijd laat je hier je snuit zien.”

Ondertussen is het gestopt met regenen, maar de lucht oogt nog een beetje verraderlijk. Rond een uur of acht vult het terrein zich met meer mensen. Geen topdrukte, maar wel gezellig. “Het weer is heel erg bepalend op zo’n festival”, vertelt bezoeker Thera de Vries, die wat pasta naar binnen werkt. “De grond is drassig,dat houdt de mensen misschien een beetje tegen. Vorig jaar was een deel ook binnen te doen. Dat maakte het wat minder weer-afhankelijk.” Ze is overigens heel erg te spreken over de Smaak Karavaan: “Het is een toplocatie. Het eten hier is altijd goed. En het is fijn dat je nu geen muntjes hoeft te kopen. Je rekent nu alles contant af.”

Lampjes

Op het voedselaanbod is niet bezuinigd, en op de lampjes evenmin. ’s Avonds licht het hele terrein achter het station op. Bezoeker Bianca Hickey beaamt dit: “Het festivalterrein ziet er mooi uit met al die lichtjes. Ik vind ook de terrasjes en het pleintje ontzettend leuk.” De sfeer omschrijft ze als gemoedelijk. En het is natuurlijk fijn dat je zelf niet hoeft te koken. “We wonen hier dichtbij en we komen net van het werk.”

Volledig scherm
Smaak Karavaan 2015 dag één: drassig maar gezellig © Niek Willems
Volledig scherm
Smaak Karavaan 2015 © Niek Willems