Volledig scherm
De nieuwe passage gaat vrijdag open. Foto Jeroen de Jong/BeeldWerkt

Sneakpreview nieuwe passage: station Tilburg wordt volwassen

Woe 2 dec: Imponerend, een verschil van dag en nacht. Vandaag was er een sneakpreview van de nieuwe stationspassage, die vrijdag in gebruik wordt genomen. Bij de nieuwe passage - vergelijkbaar met die van station Amsterdam Centraal maar dan korter - steekt het huidige onderdoorgangetje armetierig af.

door Bas Vermeer

De nieuwe passage is minstens tien keer zo breed als de huidige reizigerspassage. De passage is met OV-poortjes in tweeën gedeeld: aan de rechterzijde (als je vanuit de Spoorlaan komt) het reizigersgedeelte, aan de linkerzijde het deel waar de mensen van de Spoorlaan naar het nieuwe Burgemeester Stekelenburgplein kunnen trekken.
Nieuw zijn twee liften en vier op- en afgaande roltrappen

'Ingebruikname'
Na het inschuiven van de passage vorig jaar is de opening vrijdag de grootste mijlpaal tijdens de vernieuwing van het station. ProRail spreekt bewust over een ingebruikname en nog niet van een opening. Dat laatste zou namelijk suggereren dat de passage al klaar is, maar dat is nog lang niet het geval. Details worden afgewerkt, de winkels verhuizen en het Burgemeester Stekelenburgplein moet nog worden aangelegd.

Alle winkels die het station nu al heeft, verhuizen naar de passage. Daarnaast zijn er nog twee winkels vrij: de NS voert nog gesprekken met Starbucks en Julia's als mogelijke huurders.

Stekelenburgplein
Vanaf december wordt de westvleugel – het gangetje waar deze dagen de reizigers doorheen trekken – onder handen genomen. De westvleugel krijgt onder meer nieuwe gevels en er worden toiletten geïnstalleerd. De nieuwe doorgang van noord naar zuid zelf is op dat moment nog niet helemaal in gebruik: die blijft aan één zijde afgesloten. Het nieuwe Burgemeester Stekelenburgplein, aan de noordkant van de stationsdoorgang, wordt pas in april opgeleverd.

Eerder was het de bedoeling om het plein tijdelijk te verharden, zodat bezoekers al via de nieuwe stationsentree aan de Spoorlaan naar de Burgemeester Brokxlaan konden trekken. Maar de grond aan die kant van het station moet nog gesaneerd worden. Zo rond de tijd dat het Stekelenburgplein af is wordt ook de Willem II-passage – voor fietsers en wandelaars – in gebruik genomen.

En dan is er nog de toekomstmuziek: zo wordt het dak waarschijnlijk in 2017 of 2018 gerenoveerd. Het krijgt dan een lik verf en nieuwe ramen. En achterin de passage is er ruimte gereserveerd voor een vierde perron, maar dat is verre toekomstmuziek.