Volledig scherm

Snee in vinger: rekening van 2284 euro

Ma 5 aug: Over vreemde uitschieters in de zorg: de Tilburgse wethouder Erik de Ridder kreeg recent een hoge rekening gepresenteerd vanwege de behandeling van een snee in zijn vinger eerder dit jaar. Vijf minuten werk, voor 2284 euro.

door Rik Goverde

Begin mei sneed de Tilburgse wethouder Erik de Ridder, op vakantie in Nederland, zich met een broodmes flink in zijn vinger. Het bleef bloeden, dus besloot hij een huisartsenpost op te zoeken. Omdat die gesloten was, toog hij daarop naar de afdeling spoedeisende hulp van een nabijgelegen ziekenhuis. Hij wachtte ongeveer een uurtje (het bloeden was al grotendeels gestopt), en werd vervolgens behandeld. Geen hechtingen, wel een strak verbandje. Het bloeden stopte. Vijf tot tien minuten werk, schat hij.

De rekening viel onlangs op de mat: iets meer dan 2284 euro, twitterde De Ridder. "Is dat normaal", vraagt hij zich af.

Nee, laat De Ridder telefonisch weten, hij gaat het ziekenhuis dat de rekening stuurde en de zorgverzekeraar die de rekening gaat betalen vanwege onderlinge afspraken, niet noemen. "Ik doe niet aan naming and shaming, ik wil niet het verwijt krijgen dat ik mijn positie misbruik. Maar ik wil dit wel aan de kaak stellen. De rekening lijkt me vrij bizar. Als je het omrekent is het een behoorlijk uurloon."

Het betreffende ziekenhuis en de verzekeraar kunnen we dus niet benaderen voor uitleg. Een woordvoerder van branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland zegt in een korte reactie dat DBC's (Diagnose Behandelings Combinatie) uitgaan van gemiddelde kosten. Soms is een behandeling goedkoper dan dat gemiddelde, soms duurder. "Maar er gaat wel eens wat fout. Eerder dit jaar was er het beroemde voorbeeld van een hoge rekening voor het verwijderen van oorsmeer."

De snee in de vinger kost De Ridder in elk geval zijn eigen risico, laat hij weten, en de verzekeraar betaalt dus het grootste deel van de factuur. De Ridder laat het er niet bij zitten: hij is inmiddels een klachtenprocedure gestart.

Update 14.30 uur:

Woordvoerster Jaco van Lambalgen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa, de toezichthouder op de zorg) kan 'van een afstand' geen uitspraak doen over de hoogte van de rekening. "Het klinkt hoog, maar ik kan niet inschatten of de rekening terecht is. Dan zou je na moeten gaan wat de dbc-code is geweest, welke diagnose er is gesteld en welke behandeling vervolgens heeft plaatsgevonden. Dan kun je vaststellen of de code terecht is geweest. Kwam de patient duizelig binnen, bijvoorbeeld? In het algemeen kun je wel stellen dat zorg in een ziekenhuis altijd duurder is dan bij een huisarts."

Update 18.00 uur:

Zie ook (en inmiddels) een blog van De Ridder zelf.

Blogs