Volledig scherm
De nieuwe locatie aan de Boomstraat 131 is een samenwerkingsverband van vier sociale projecten. © Niek Willems

Sociaal centrum in Boomstraat officieel geopend

Do 2 juni: Wat hebben de sociale initiatieven Quiet, de Krachtcentrale 013, Broodje Aap & Linke Soep en KANT gemeen? Ze zijn sinds kort gevestigd in een centrum aan de Boomstraat in Tilburg. De officiële opening werd woensdagavond beklonken.

Door Niek Willems

De nieuwe locatie aan de Boomstraat 131 is een samenwerkingsverband van 4 sociale projecten. Door het vertrek van hulporganisatie 13Volt ontstond er ruimte in het centrum. Er is een redactieruimte ingericht en een ruime keuken waar de initiatieven terecht kunnen voor een maaltijd.

Tijdens de opening waren tientallen vrijwilligers en andere betrokkenen aanwezig om te proosten op de nieuwe locatie. "Voorheen werkten we veel in de stad", vertelt Jean-Pierre Joos, projectleider van Quiet. "Na een tijdje kregen we de behoefte aan een vaste plek voor de redactie, om mensen te ontvangen en om aan onze community te werken."

'Zelfde segment'
Ook voor Broodje Aap & Linke Soep kwam deze locatie niet verkeerd uit. Het sociale cateringbedrijf had ook nog geen vaste stek. De nieuwe locatie aan de Boomstraat heeft een ruime keuken waar de lunchservice aan de slag kan. "We werken allemaal in hetzelfde segment, dus we kunnen elkaar makkelijk versterken", zegt initiatiefnemer Rian van Pelt.

De Krachtcentrale 013, een project dat mensen aan het werk helpt, was voorheen gevestigd in wijkcentrum de Baselaer in Oud-Noord. Initiatiefnemer Gerda de Ruijter geeft aan dat deze nieuwe stek veel meer mogelijkheden biedt. "Het is fijn als je een eigen plekje hebt. We zijn nu veel meer zichtbaarder in de stad. De vrijwilligers hebben ongelofelijk hard gewerkt om zowel de keuken als boven goed in te richten."

Het centrum heeft nog geen overkoepelende naam. Hoe de sociale initiatieven gaan samenwerken? Denk aan het gebruiken van elkaars netwerk. Iemand die bij Quiet aanklopt met een vraag over werk, kan worden doorverwezen naar de Krachtcentrale 013. "Het moet een gebouw zijn waar iedereen makkelijk binnen kan lopen", zegt Ralf Embrechts, initiatiefnemer van Quiet 500. "Deze plek heeft veel energie. Ik stuiter als ik hier wegga."

Volledig scherm
Door het vertrek van hulporganisatie 13Volt ontstond er ruimte in het centrum. © Niek Willems