Volledig scherm
Park © Lois de Jong

Spoorpark: bouw Tilburgse 'Playstation-killer' begint deze maand

Di 1 mei: Een 'Playstation-killer' wordt het, zegt Tilburger Loïs de Jong. Jazeker: de Urban Sports Area van het Spoorpark wordt zo gaaf dat het kinderen van de spelcomputer los moet weken.

door Bas Vermeer

De bouw van de eerste delen van de Urban Sports Area (USA) begint eind deze maand. Deze zomer zijn de skatebowl en bikepark klaar voor gebruik. 

,,Echt, het Spoorpark wordt zo mooi, ik noem het een mini Central Park", zegt De Jong, refererend aan het park in New York. ,,Het is een groene long van de stad waar je je kunt inspannen en kunt ontspannen."  

Bowl

Het Urban Sports-gedeelte is slechts een deel van het veelomvattende nieuwe park, maar een wezenlijk onderdeel. Vlak naast elkaar liggen de skatebowl en street-obstakels, bikepark en boulder-area. De betonnen bestrating in en rondom de Urban Sports Area wordt gladder dan in de rest van het park. Zo kan er bijvoorbeeld geskate, gestept en gerolschaatst worden.

Volledig scherm
Plattegrond Spoorpark. © Spoorpark

De skatebowl is gebaseerd op de vermaarde houten bowl van de Hall of Fame toen die nog aan de Sint Ceciliastraat was gevestigd. Het bikepark  (in de eerste instantie onverhard) bestaat uit een baan met verschillende bochten en verhogingen.  Daar kunnen mensen met een bmx, mountainbike of skateboard overheen rijden. ,,Dat is echt iets voor jong en oud, dat zie je ook bij andere pumptracks."

Dromen

Quote

Echt, het Spoorpark wordt zo mooi, ik noem het een mini Central Park

Loïs de Jong

De Jong vormt samen met Rens Verbruggen (ontwerper skateboard-parken) en Mike Dobber (directeur Hall of Fame)  het kernteam van deUrban Sport Area.  Het is liefdewerk oud papier, oftewel: ze verdienen er niets aan. ,,Alle onderdelen van de Urban Sports Area zijn openbaar toegankelijk, dat is ook de kracht."

Maar ze zijn er nog niet helemaal, vertelt De Jong. ,,We zijn constant op zoek naar fondsen en subsidies. Bij de bouw van de skatebowl en het bikepark zijn we heel erg gematst door de bouwers. En dan heb ik het niet over een korting van een paar procent. Zonder hun hulp was het gewoon niet gelukt."

De dromen? Ze zijn naarstig op zoek naar sponsers om de laatste puntjes op de i te zetten. Ze willen nog een boulder-area: twee rotsen waar jong en oud kan klimmen.  Daarnaast willen ze het bikepark verharden en meer obstakels voor bijvoorbeeld skateboarders  op het gladde beton rond de Urban Sports Area.  ,,Denk aan een bankje waar je op de leuning een trucje kunt doen. We zijn druk met de financiering, de ruimte is er in ieder geval al voor gereserveerd."

Er komt nog een crowdfunding van de kwartiermakers aan.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs