Volledig scherm
De glazen zaal. Foto Beurs van Berlage

Spoorzone: Gemeente wil 'de glazen zaal' kopen

Do 29 jan: De glazen muziekzaal van het rijksmonument de Beurs van Berlage in Amsterdam verhuist naar de Spoorzone in Tilburg.

door Bas Vermeer

De gemeente koopt de zaal voor het symbolische bedrag van 1 euro. De kosten van het hergebruik van de glazen zaal (inclusief vervoer, opslag en verzekering) worden geraamd op 400.000 euro.

De zaal wordt na de aankoop opnieuw opgebouwd in de Locomotiefhal (LocHal) in de Spoorzone.

Philharmonisch orkest
De Glazen Zaal werd in 1990 ontworpen voor de Beurs van Berlage, een centrum voor exposities, congressen en andere bijeenkomsten. Daar deed de zaal dienst als concertzaal voor het Nederlands Philharmonisch orkest. Het ontwerp kreeg nationaal en internationaal veel aandacht en won verschillende prijzen, waaronder de Nederlandse Staalprijs en de prestigieuze Amerikaanse Architectural Record Award.

Sloop
Doordat het Philharmonisch orkest in 2012 ‘de Beurs’ verliet, raakte de zaal in onbruik. Eigenlijk zou die worden gesloopt, maar dat werd verhinderd door de ontwerpers. De zaal werd - in afwachting van een nieuwe bestemming - afgebroken en in containers opgeslagen.

Belangstellenden mochten de zaal hebben voor een symbolisch bedrag, maar moesten dan wel uitleggen hoe ze de hal zouden hergebruiken. Dat deden meer dan vijftig gegadigden uit het binnen- en buitenland.

'Prachtig'
De jury besloot de zaal aan Tilburg toe te kennen. „We zijn blij met het vertrouwen dat de zaal in de Spoorzone op zijn plaats is”, zegt wethouder Berend de Vries (Spoorzone). „In het programma van eisen voor de LocHal was al een zaal met een soortgelijke functie opgenomen. Toen het nieuws volgde dat Amsterdam een nieuwe locatie zocht voor de glazen zaal was het voor ons dan ook ‘één plus één is twee’. Het gaat om prachtige architectuur.”

Het is de bedoeling dat de zaal in 2018 gebruik wordt genomen, onder meer voor muziekvoorstellingen, debatten en seminars. Binnenkort wordt een architect voor de renovatie van de LocHal gezocht. Die moet de zaal in het ontwerp opnemen.

De kosten van de glazen zaal maken deel uit van de investering van 28,3 miljoen euro voor de renovatie van de LocHal en de verhuizing van de bibliotheek.