Volledig scherm

Spoorzone: Monumentale LocHal komende maanden gratis te gebruiken voor creatieve ideëen

Woe 8 juni: Een ochtend yoga in de monumentale LocHal in de Tilburgse Spoorzone? Dat kan de komende maanden. Net als een picknick onder het imponerende dak, een groepsles quilten op de plek waar vroeger aan de treinen werd gesleuteld of een boekpresentatie terwijl ver boven de hoofden de immense kraanbaan uittorent.

door Bas Vermeer

De Locomotiefhal van de voormalige NS-Werkplaats wordt tot de renovatie eind dit jaar ‘aan de stad geschonken’. Tilburgers met creatieve ideeën kunnen die bij de gemeente indienen. Mensen met een plan waar niet meer dan dertig mensen op afkomen, kunnen vervolgens gratis van de LocHal gebruik maken.

Oude glorie
„Zo kunnen mensen de oude glorie nog even zien”, zegt wethouder Berend de Vries (Spoorzone, D66). „De LocHal was al open tijdens bijvoorbeeld Mundial of een fotografiedag, maar we willen nu kleinere initiatieven de kans geven. Vanwege de omvang is het een heel bijzondere locatie om er iets kleinschaligs neer te zetten. ”

Geen feestje als Soepel, De Gin Gin of de Tilburgse biercantus dus? „Wel, dat is lastig qua geluid”, zegt De Vries. „Maar we willen op voorhand nergens ‘nee’ tegen zeggen. Dus die plannen moeten mensen vooral indienen.”

Renovatie
Naar verwachting wordt er met de renovatie van de LocHal eind dit jaar begonnen, aldus de wethouder. De hal wordt voor 29,5 miljoen euro gerenoveerd én krijgt een Stadsbalkon. Daarnaast wordt onderzocht of daarop een panorama-dakterras kan komen. De bibliotheek van de toekomst wordt straks de hoofdgebruiker.

Het ‘kleine gebruik’ van de LocHal is voorlopig de laatste kans om er binnen te kijken. Naar verwachting gaat de renovatie tot het voorjaar van 2018 duren. De plannen kunnen waarschijnlijk vanaf volgende week worden ingediend. De gemeente laat via social media hoe, waar en wanneer dat kan. Daarna volgt er nog een selectie.

Volledig scherm
Een foto van de Lochal ergens begin jaren dertig. © Regionaal Archief Tilburg

Blogs