Volledig scherm
Paul Cools bezig met het inrichten van de nieuwe LOC Brewery. Foto Jeroen van Eijndhoven/BeeldWerkt

Spoorzone: Stadsbrouwerij LOC Brewery is 'de oksel' ontgroeid

Do 14 juli: Het gaat rap, heel rap met de heren van de LOC Brewery in de Spoorzone. Begonnen ze eind 2014 in een oksel van een van de oude industriële panden, deze dagen verhuist de brouwerij naar een plek vol in het zicht. Met flexwerkplekken, een hijskraantje én proeflokaal.

door Bas Vermeer

De ruimte waar voorheen Conexx was gevestigd wordt omgebouwd tot creatieve kookpot van de Spoorzone. Bovenin zit het jonge bedrijf Toffey, achter de boogvormige ramen staan de ketels van de LOC Brewery op installatie te wachten en op een verhoging in de ruimte worden flexwerkplekken gemaakt.

1.500 liter
Eind 2014 hoopten de mannen 50 liter van hun bier te brouwen, inmiddels klatert de goudgele vloeistof per 1.500 liter de maand uit de kranen van een externe brouwer. "Niet alleen in Tilburg, maar ook in Den Bosch en Eindhoven is er vraag naar", zegt brouwer Paul Cools. "Zo breidt het zich steeds verder uit."

Tijd voor de LOC Brewery nieuwe stijl, aldus het viertal hobbybrouwers. "Met twee ketels van elk 750 liter en een vergistingsruimte snijden we ook de externe brouwerij uit het proces weg", zegt Cools. In de voormalige werkruimte van de NS hangt een hijskraan. Die werd opgelapt en zo kunnen de korven uit de ketels worden getakeld. Hij lacht. "Dat is niet per se nodig, maar hoe gaaf is het om zo'n kraantje te hebben?"

Biertuin
Tijdens Roadburn stond opeens een delegatie buitenlandse bierliefhebbers op de stoep. Die hadden de LOC Brewery gevonden. "Dat overrompelde ons, op deze locatie kunnen we tijdens dat soort evenementen en festivals de deuren wel openzetten. Er komt een proeflokaal bij én van buitenaf kun je ook het werk volgen."

Ook de biertuinevenementen keren in de naastgelegen tuin weer terug. "Nog niet elke week – daar hebben we het nu even te druk voor – maar we zetten het op poten als we daar zin in hebben. Met de opening van de fietspassage is het hier een supermooi gebied aan het worden."

Volledig scherm
Straks met proeflokaal. Foto Jeroen van Eijndhoven/BeeldWerkt