Volledig scherm
Blauwe voorwielen aan de Vijfsprong. In een blauw kortparkeren-vak. © Jan van Eijndhoven

Stad vol blauwe voorbanden: Swapfiets-virus steekt de een na de ander aan

Do 1 feb: Een opvallend beeld in de Tilburgse straten: het aantal blauwe voorbanden neemt in een (erg) rap tempo toe. De Swapfiets verspreidt zich als een virus door de stad. 

door Bas Vermeer

Ga maar eens bij de Vijfsprong kijken, hoeveel blauwe voorwielen er daar te tellen zijn, of bij de fietsenstallingen van het station en universiteit. En dat terwijl de Swapfiets-organisatie pas sinds de zomer actief is in Tilburg

,,Ja, het gaat redelijk hard", vertelt Richard Burger van Swapfiets. ,,We zitten nu rond de 1.400 fietsen, dat zijn er best veel en het aantal groeit elke maand nog hard. In Eindhoven zijn we ongeveer rond dezelfde tijd begonnen, daar hebben we er circa 1.300." 

'Simpel'

Het idee is simpel: studenten huren voor 12 euro per maand een fiets, niet-studenten betalen 15 euro. De fiets wordt bij panne gratis én binnen 12 uur op de gewenste locatie gerepareerd, zo belooft het jonge bedrijf uit Delft.

In Delft rijden inmiddels 3600 fietsen rond. Ter vergelijking: zomer 2016 telde Nederland slechts een paar honderd Swapfietsen. 

In Breda is de organisatie pas een paar maanden bezig en Swapfiets heeft nu ook de pijlen op Den Bosch gericht. Hoewel het vooral om een Nederlands concept gaat, wordt er ook over de grenzen gekeken. Leuven, Gent en Aken bijvoorbeeld.

Gestolen...

Volledig scherm
Rutger de Quay en zijn stalen Swapros. © Jan van Eijndhoven

,,Volgens mij zit er een tracker op, zodat ze hem terug kunnen vinden." Al weet Rutger de Quay (22) dat niet helemaal zeker. Waar dan? ,,Misschien in het slot?", oppert 'ie. Goed: dat van die tracker zou ook een fabeltje kunnen zijn zodat de Swapfietsen niet zo snel gestolen worden. 

Voor zijn doen gaat de fiets lang mee. De Quay glimlacht. ,,Hij staat al twee maanden in de fietsenstalling van het station en is nog niet eens gestolen." De Quay woont nu zo'n 3,5 jaar in de stad, in die tijd werden er 5 fietsen van hem gejat. Na de laatste diefstal besloot hij een Swapfiets te nemen.

Ook omdat hij over een maand naar New York vertrekt voor een stage bij RTL Nieuws. ,,Daarna keer ik niet meer in Tilburg terug. Om voor die paar maanden dan nog een fiets te kopen..." Overigens bevalt het wel goed: toen 'ie de standaard per ongeluk aan gort trapte, werd die binnen een half uurtje vervangen. En voor de lampjes kwamen ze ook al langs. ,,Geen omkijken naar."

Chill

'Echt niet normaal' hoeveel van die Swapfietsen je in de stad ziet, merkt Valentina Vacca op. Ze staat aan de Vijfsprong, zelf heeft ze er eentje in de hand, wie eens rustig rondkijkt spot nog eens tien blauwe voorbanden in de nabije omgeving. ,,Bij mijn studentenhuis staan er ook vijf voor de deur. Best wel concurrentie voor de fietsenmakers, zou je zeggen."

(Verhaal loopt onder de foto door)

Volledig scherm
Valentina Vacce aan de Vijfsprong. © Jan van Eijndhoven

De 21-jarige vond het idee van de huurfiets in de eerste instantie niet aanlokkelijk - toen een vriend haar over de Swapfietsen vertelde - maar nu is het 'toch wel heel erg chill'. ,,Het is een simpele omafiets, maar hij rijdt oprecht fijn." Ze ging overstag nadat haar fiets voor de tweede keer was gejat: ,,Toen was ik er klaar mee."

Vacca betaalt 15 euro per maand. ,,Pas was 'ie geruimd, toen hebben ze bij Swapfiets een gratis nieuw slot op de fiets gezet. Je betaalt dan ook voor de service. Als ik weer naar school ga, koop ik een fiets. Anders wordt het toch wel duur. Maar voor nu vind ik het nog heel erg fijn."

------------------------------------

Naschrift: Zijn alle fietsen van trackers voorzien? De Swap-woordvoerder lacht. Het liefst wil 'ie dat mensen zo blijven denken. ,,Het is nog een gerucht, maar het zal waarheid worden. We zijn druk bezig met de 'track & trace'-technologie en dat wordt bij sommige fietsen al uitgeprobeerd."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Blogs