Volledig scherm
EK kijken in Tilburg. Archieffoto BeeldWerkt

Stadhuisstraat: Tóch Oranje aanmoedigen tijdens EK-finale

Woe 22 juni: Wat te doen in een land zonder EK? Ierland aanmoedigen in de Ierse pub? Of de Belgen in café Anvers en café Lambiek? Of, optie drie, gewoon onze eigen jongens tijdens een zinderende finale toejuichen. Met de Sovjet-Unie als tegenstander.

door Bas Vermeer

En aan onze kant spelen mee: Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ruud Gullit. Ach, dat de wedstrijd een opname is van de finale van 1988 mag de pret niet drukken. Zaterdag wordt 'ie vertoond op twee schermen bij café Van Horen Zeggen aan de Stadhuisstraat. Bij goed weer ook buiten.

Onmogelijke goal
“Ik heb de wedstrijd nog nooit gezien", zegt organisator Rick van Kempen (24). "We mikken op de doelgroep tussen de 20 en 30 jaar, mensen die de wedstrijd niet kennen of – omdat ze destijds te jong waren – niet meer kunnen herinneren.” Hij lacht: “Al kent iedereen die goal van Van Basten natuurlijk wel, uit die onmogelijke hoek.”

De avond bij het café maakt deel uit van de Barcompetitie. De competitie, waar verschillende vriendengroepen aan deelnemen, werd in het leven geroepen vanwege het 10-jarig bestaan van Van Horen Zeggen. De teams krijgen van 21.00 tot 01.00 uur de kroeg in handen en bepalen zelf de invulling van de avond. Het meest originele team (de omzet telt ook mee) gaat er met de hoofdprijs vandoor.

28 jaar geleden
“In de eerste instantie wilden we iedereen uitnodigen om een land te kiezen en als supporter verkleed te komen”, Van Kempen. “Maar toen kwamen we er achter dat het zaterdag precies 28 jaar geleden is dat Nederland het EK won. Dus gaan we dat nog een keer vieren. In oranje ja.”

Ter voorbereiding, dit dus eigenlijk:

El Salvador - the incredible salvation of the Dutch from Blik film on Vimeo.