Volledig scherm
vlnr. Marcel Jans, Kaz Paul, Lucy Bathgate, Vincent van Heesch en Berny van de Donk.

Stadsboerderij wint (onofficiële) verkiezing 'polloods'

Ma 7 juli: 'Wat zie jij zitten in de polygonale loods?' Die vraag stond centraal tijdens een (onofficiële) verkiezing voor creatievelingen. Iedereen mocht zijn of haar idee voor het pand in de Spoorzone uitwerken en insturen.

Sindsdien bezochten ruim 4.500 mensen de Facebook-pagina van de verkiezing. Bij sluiting van de digitale stembus hadden Kaz Paul en Vincent van Heesch met hun idee ‘TVEE’, een stadsboerderij met dagmarkt en restaurant (zie foto 2), de meeste ‘likes’.

Doel van de prijsvraag was om meer aandacht te vragen op de officiële selectieprocedure die op dit moment loopt: de gemeente kiest na de zomer welke investeerder de loods mag kopen of huren.

Herdgangen
De winnaars pleiten met kracht om iets typisch Tilburgs te maken van deze locatie, en te waken voor een slappe imitatie van hip Berlijn of Strijp-S. “In deze stad is altijd ruimte geweest voor het experiment, dus waarom geen koeien langs het perron? Tilburg is van oudsher een verzameling van herdgangen, waar het vee ’s avonds werd samengedreven. Voordat d’n Atelier er landde was de Spoorzone ook zo’n gebied.”

Gecombineerd met de levendige belangstelling voor verantwoord en duurzaam voedsel zien de initiatiefnemers kans om er een winstgevende boerderij met dagmarkt en restaurant van te maken. Kaz en Vincent hebben zich ook bij het officiële loket van de gemeente gemeld, dus wie weet wordt hun droom ook realiteit.

Levend water
Het was overigens nog lang spannend wie zou winnen. Het plan van inzender Lucy Bathgate werd nipt tweede. Haar verlangen gaat uit naar meer wilde natuur en levend water in de stad, zodat het stiller en schoner wordt om er te wonen, te werken, te spelen en te creëren. De ronde bak voor de polygonale loods zou een fontein kunnen worden waar mensen elkaar ontmoeten.

Overeenkomsten in beide inzendingen zijn het teruggrijpen op de rijke historie van het gebied, en het hartstochtelijke en zeer serieuze pleidooi om deze loods een gemeenschappelijke, vrij toegankelijke plaats voor alle
Tilburgers te laten zijn. De initiatiefnemer van de prijsvraag – blogger Berny van de Donk – hoopt dat de gemeentelijke selectiecommissie zich laat inspireren door de inzendingen en alle andere welgemeende adviezen op de polloodspagina.

Volledig scherm
Stadsboerderij

Blogs